vestnik

Nadaljujejo tradicijo beltinskih band

Jože Gabor, 2. 9. 2021
Jože Gabor
V Plej bandi Böltinci so tako izkušeni kakor tudi mladi glasbeniki, vodi pa jih Stanko Peterka. Fotografija Jože Gabor
Popularno

Igrajo tradicionalne koračnice, pa tudi slovenske skladbe, prirejene za pihalno godbo

Pihalna godba iz Beltinec, ki se je poimenovala Plej banda Böltinci, je bila ustanovljena leta 2015, da bi nadaljevala tradicijo pihalnih godb in drugih glasbenih band, ki so v preteklosti delovale v Beltincih.

Plej bando Böltinci vodi Stanko Peterka, delujejo pa kot sekcija Kulturno-umetniškega društva Beltinci. S svojo glasbo so pred kratkim popestrili dogajanje ob festivalskih dnevih, s katerimi so v Beltincih skušali nadomestiti tradicionalni folklorni festival, ki ga zaradi epidemije ni bilo. Nastopili so tudi na javnih vajah v središču domačega kraja ob Tednu ljubiteljske kulture. »Vsi člani smo iz beltinske občine, igramo tradicionalne stare koračnice, tudi take, ki so jih igrali že pred stoletjem in več. Igramo pa tudi priredbe slovenskih pesmi za pihalno godbo, kot sta Na Golici in Slovenija, od kod lepote tvoje. Žal je naše delovanje prekinila pandemija, tako da praktično več kot leto ni bilo vaj in nastopov. Sedaj pa nadaljujemo. Nastopili bomo tudi ob beltinskem občinskem prazniku avgusta, ko je tudi dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom,« pove Stanko Peterka. Večina članov je izkušenih glasbenikov, pa tudi mlajši so zelo talentirani, tako da kljub nekoliko daljšemu premoru ni bilo nobenih težav, je dodal sogovornik. Člani so igrali ali še igrajo tudi pri drugih glasbenih zasedbah. Veseli so vsakega glasbenika, ki se jim pridruži. »V Beltincih imamo tudi glasbeno šolo in upamo, da se nam bodo tisti, ki se tam izobražujejo, pridružili. Tako bomo lahko skupaj še bolje nadaljevali tradicijo beltinskih plejband in drugih band, po katerih smo znani. To je glasba, ki je ljudem blizu in ji radi prisluhnejo.«

af9ff167142c8319e3befa26fbe50a70
Jure Zauneker
Plej banda Böltinci.

Pihalna godba, ki so jo v Beltincih vedno imenovali banda, kakor so imenovali tudi manjše glasbene zasedbe, ima v kraju dolgo tradicijo. Vendar to delovanje ni bilo kontinuirano, ampak so se večkrat organizirali in potem po nekem obdobju prenehali delovali. Tako je med drugim ob koncu druge svetovne vojne v Beltincih delovala mladinska pihalna godba. Po osamosvojitvi Slovenije so se povezali beltinski in turniški glasbeniki in ustanovili pihalno godbo, so zapisali na spletni strani KUD Beltinci o zgodovini band v Beltincih. Najbolj znana je bila Kociprova banda, ki je imela tudi najdaljši staž. O manjših bandah pa pričajo tudi zapisi iz druge polovice 19. stoletja. Tudi te so se pri igranju zgledovale po starejših bandah, ki so igrale predvsem na gostijah, veselicah in zabavah ob različnih slovesnostih.

plej-banda beltinci