vestnik

Naj krof Slovenije: Med najboljše izbran tudi pomurski ponudnik

I.B., 10. 2. 2021
FB TGZS
Izbor najboljših krofov.
Popularno

Turistično gostinska zbornica Slovenije je izvedla izbor Ustvari svoj krof. Slovenske gostince je pozvala k peki krofov, ti so jih poslali na sedež zbornice, tam pa jih je strokovna komisija preizkusila in ocenila.

V akciji je sodelovalo 33 udeležencev iz cele Slovenije. Organizatorji pravijo, da so ti uporabili veliko domišljije in ustvarili različne krofe z različnimi polnili. Uporabili so vse od marelične marmelade, oljčne marmelade, suhega sadja s skuto, žajbljevega karamela, skute s smetano...

Vse prispele krofe je ocenila strokovna komisija, ki so jo sestavljali izkušeni kuharji in slaščičarji. To so predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije in mednarodni ocenjevalec WACS Tomaž Vozelj, strokovna učiteljica na Srednji slaščičarski šoli - BIC Ljubljana Cecilija Per in priznana kuharska mojstrica in mednarodna ocenjevalka WACS Alma Rekić.

Komisija je za zmagovalca izbrala ponudnika Cafe Central, ki deluje v okviru hotelov Lifeclass v Portorožu. Ta ponudnik bo lahko za svoje krofe eno leto uporabljal naziv Naj krof Slovenije 2021 po izboru Turistično gostinske zbornice Slovenije. Ocenjevalci so drugo mesto podelili Termam Banovci, tretje mesto pa sta si razdelila Biotehniški izobraževalni center Ljubljana ter Kavarna in slaščičarna Maxim Mercator. Med posamezniki je prvo mesto osvojila Urška Širec iz Pragerskega.

naj krof slovenije, izbor, tgzs
TGZS
To je zmagovalni krof iz Portoroža.

V zbornici poudarjajo, da je bil namen dogodka vliti nekaj optimizma v teh težkih časih za turizem, negovati bogato slovensko turistično tradicijo in se vključiti v projekt Slovenija - evropska regija gastronomije 2021. Kot je na prireditvi dejal etnolog Janez Bogataj, razvojne korenine krofov segajo do cesarskega Dunaja, po nekaterih virih v konec 17. stoletja, tekom zgodovine pa so doživeli prilagoditev potrebam slovenskega prebivalstva. 

naj-krof tgzs ocenjevanje