vestnik

Največja borza vinilk in cedejev v Avstriji

Tomo Köleš, 27. 11. 2019
Tomo Köleš
Eden od največjih sejmov vinilnih plošč in cedejev v Avstriji.
Popularno

V avstrijskem Gradcu je bila spet na sporedu borza vinilnih plošč in cedejev, eden od dveh največjih tovrstnih sejmov pri naših severnih sosedih.

Tokrat je borza, kjer se prodajajo, kupujejo in menjavajo vinilne plošče in cedeji, zasedla dobro četrtino hale A na graškem sejmišču oz. v tamkajšnji Messehalle. Največji tovrstni sejem v Avstriji je sicer na Dunaju, kjer se vsako leto predstavlja okrog 150 razstavljavcev z omenjenimi in mnogimi drugimi izdelki (instrumenti, aparati, jukeboxi, posterji itd.).

V Gradcu, kjer se ta borza prireja dvakrat na leto, je bila poleg kupcev in interesentov sedaj dobra desetina teh razstavljavcev, ki pa so poleg vinilnih plošč in cedejev vseh možnih zvrsti in letnic trgovali še z DVD-ji, revijami, fotografijami, znamkami, knjigami, albumi s sličicami in marsičem drugim. Človek mora biti kar dober matematik, da kot kupec pogrunta, pri kateri stojnici so najboljše in najugodnejše ponudbe. Toliko je namreč kombinacij, ki jih ponujajo prodajalci: eden ima plošče slabše kakovosti po en evro, drugi boljše kakovosti po tri evre, pri tretjem stanejo po dva evra, če je dvojni album, pa po štiri evre, pri četrtem je ob nakupu treh plošč za osem evrov ena zastonj, pri petem je pri nakupu štirih plošč za deset evrov ena zastonj in tako dalje. Vstopnina na sejem je znašala 5,50 evrov, vendar si lahko s to vstopnico pri določeni stojnici imel dva evra popusta ob nakupu za najmanj deset evrov. Na drugi strani pa so se prodajale tudi dragocene in vrhunsko ohranjene plošče, katerih cena je lahko dosegla tudi sto evrov.  

Omenjene borze vinilnih plošč, cedejev in še česa v Avstriji prireja založba Austria-Vinyl, ki organizira vsako leto na Dunaju tudi velik festival Vinyl & Music. Četrti zaporedni bo od 6. do 8. marca 2020 v pivnici Ottakringer, kjer bodo nastopili tudi glasbeni izvajalci in didžeji. Prvi dan festivala pa bo namenjen izključno omenjeni gigantski borzi plošč in cedejev.

borza vinilne-plošče cd-plošča graz hala