vestnik

Nastopiti za zidovi zapora je nekaj posebnega

Ines Baler, 17. 11. 2018
Osebni arhiv
Prleška kantavtorica je nastopila v mariborskem zaporu.
Popularno

Mojca Prejac, glasbenica iz Ljutomera, je pred dnevi nastopila v mariborskem zaporu, na tako imenovanem ČuzaFeštu. Tega od leta 2014 naprej prireja Kulturno društvo SOS. Prleška kantavtorica je bila po Bilbi druga ženska glasbenica, ki je nastopila znotraj zidov zapora.  

Ljutomerčanka, ki je tudi članica zasedbe Mojca, je dobrodelen nastop za varovance zavoda izvedla na martinovo nedeljo, in sicer z Jožetom Zadravcem, ki jo je spremljal na cajonu. "Na ČuzaFešt me je povabil organizator Jernej Mažgon, ki prireja tudi kantavtorski festival S.O.S.– Sounds of Streets, na katerem sem letos sodelovala," je dejala Mojca Prejac in dodala, da se je akustičnega koncerta udeležilo 40 pripornikov in zapornikov. "Bili so čudovita publika, njihov sprejem in odziv je bil zelo pozitiven," tako kantavtorica.



Povedala je, da ko prestopiš prag zapora, se takoj zaveš, da svet za temi zidovi poteka drugače. "Preden smo nastopili so nas pazniki opozorili na nekatere stvari, nam približali njihov način dela, hišni red, pravila. Zaporniki so bili veseli, da so nam lahko pomagali prinesti vso opremo do dvorane, ki je v najvišjem nadstropju," slikovito opiše Mojca Prejac. Po nastopu je sedla med občinstvo, med varovance zavoda. Kot je še dodala, si je z njimi izmenjala nekaj besed, nasmehov in zahval: "Kot edina nastopajoča ženska sem bila kar zanimiva zanje, a fantje so bili prijazni, spoštljivi in šaljivi."

fad151be6acb76956fe69d3f7ca75982
Osebni arhiv
Prleška kantavtorica je nastopila v mariborskem zaporu.


Sicer pa organizatorji ČuzaFešt prirejajo, da bi popestrili prostočasne aktivnosti zaprtih oseb, da bi vključili stigmatizirane družbene skupine, ter da z glasbo zgradijo prijaznejše življenje zaprtih oseb. Ob Mojci Prejac je letos nastopila še mariborska skupina Leonart.ČuzaFešta se je udeležil tudi direktor zavoda, ki tovrstne dogodke pozdravlja. Kantavtorica je letos še nastopila v dvorani znotraj zapora, so pa dobili idejo, da bi naslednje leto koncert priredili kar na dvorišču, kar bi omogočilo nastop več glasbenih skupin v originalni zasedbi.

fee28ac2b0433eb6c1c79724b3a60e90
Osebni arhiv
"Ko prestopiš prag zapora, se takoj zaveš, da svet za temi zidovi poteka drugače," pravi kantavtorica.


1a5c7778b1a8fc3e4baa16d0ba6cda05
Osebni arhiv
Za prihodnja leta razmišljajo, da bi koncerte priredili na dvorišču zavoda.

Osebni arhiv
Prleška kantavtorica je nastopila v mariborskem zaporu. 
Mojca Prejac mariborski zapori koncert