vestnik

Ne moremo rešiti vseh težav, lahko pa skušamo razumeti stiske

A. Nana Rituper Rodež, 1. 4. 2019
Arhiv Eho Podpornice
Na dobrodelnem koncertu je zaigral policijski orkester, zapela pa je Lea Likar. 
Popularno

Sredstva zbirali na dobrodelnem koncertu policijskega orkestra

Evangeličanska humanitarna organizacija (EHO) Podpornica je v sodelovanju s Policijsko upravo Murska Sobota in Mestno občino Murska Sobota že drugič organizirala dobrodelni koncert Note dobrote. Nastopil je policijski orkester, finančna sredstva pa so zbirali za socialni program Pomoč otrokom in mladostnikom, s katerim EHO Podpornica prispeva za boljše materialno stanje otrok in mladostnikov in s tem omili njihovo izključenost.
»V okviru tega programa pomagamo otrokom in mladostnikom, ki izhajajo iz socialno šibkih družin, so telesno ali duševno ovirani, živijo v slabih socialnih razmerah, velikokrat brez enega ali obeh staršev, ali v družinah, kjer so prisotne različne zasvojenosti,« je povedal Peter Andrejčak, predsednik EHO Podpornice in evangeličanski duhovnik. Z zbranimi sredstvi pomagajo pri nabavi šolskih potrebščin, plačevanju šolske prehrane in drugih stroškov izobraževanja, prav tako pomagajo pri plačevanju obšolskih dejavnosti in rekreacije ter telesno in duševno oviranim otrokom in mladostnikom. Pri svojem delovanju pa zbirajo tudi oblačila, obutev ter druge pripomočke in potrebščine, prirejajo delavnice, srečanja, druženja in obdarovanja. »Šele ko sam občutiš pomanjkanje, spoznaš breme, ki ga nosijo tisti, ki se z njim srečujejo,« pravi Andrejčak in doda, da pomagajo vsem otrokom, ki pomoč potrebujejo, ne glede na versko ali drugo pripadnost. »V EHO Podpornici se tudi zavedamo, da na humanitarnem področju ne moremo rešiti vseh težav današnjega sveta, skušamo pa te stiske razumeti in jih olajšati po svojih najboljših močeh vsaj z majhnimi stvarmi in drobnimi pozornostmi.«


a909d14307719c4dc8c5931bac09dbfd
Arhiv Eho-podporice


Pri tem delujejo tudi v duhu reka »a minori ad maius«, od malega k velikemu, ki ga rada uporablja pravna stroka in je lahko tudi moto pri delu marsikatere človekoljubne organizacije. »Z malo pomoči, ki rešuje male težave, lahko korak za korakom pridemo do rešitve večjih težav, kajti vse velike stvari se rešujejo postopoma in počasi pridemo do cilja ali vsaj prispevamo k reševanju nastalih težav,« pravi Andrejčak.
Za dobrobit otrok v EHO Podpornici prispevajo tudi z zbiranjem sredstev na vsakoletnem dobrodelnem koncertu policijskega orkestra, ki ga sestavljajo profesionalni glasbeniki. Nastopili so pod taktirko dirigenta Nejca Bečana, kot solisti so se predstavili Dušanka Istenič, Marko Novak in Gregor Bralić, z njimi pa je kot gostja koncerta zapela solistka Lea Likar, ki svoje življenjske zgodbe rada izraža v pesmih.


EHO Podpornica policijski orkester