vestnik

Mediwa center kot prvi v Pomurju ponuja pedokinetiko

Marina Vrbnjak, 24. 8. 2020
Osebni arhiv
Prva v Pomurju izvaja vadbo pedokinetike, na kateri starši z dojenčkom vzpostavljajo stik in odnos s pomočjo dotika in naravnih zakonov delovanja.
Popularno

Devetindvajsetletno Ivo Weingerl iz Murske Sobote bi lahko opisali kot radovedno, energično, samozavestno žensko, ki ve, kaj hoče. Pred sedmimi leti si je zastavila prav poseben cilj, ki ga danes uspešno uresničuje.

Kot pove, se je že kot otrok zaljubila v umetnost gibanja. Sprva je trenirala gimnastiko, kasneje še klasični ter jazz balet, pa tudi disco dance in salso. Po končani gimnaziji v Ljutomeru se je vpisala na študij sanitarnega inženirstva, vzporedno pa še na študij fizioterapije. Pri dvaindvajsetih letih je začela razmišljati o odprtju lastnega centra, ki bi bil namenjen predvsem bodočim mamicam.

"Opazila sem, da se nosečnicam porajajo številna vprašanja, na katera ali ne dobijo odgovorov ali dobijo zelo različne nasvete."

»Opazila sem, da se nosečnicam porajajo številna vprašanja, na katera ali ne dobijo odgovorov ali dobijo zelo različne nasvete. Zato sem si omislila center, ki bi jim v tem posebnem obdobju življenja ponujal celosten pristop – da bi dobile strokovno pomoč in oporo tako v času nosečnosti, poroda, kot tudi v prvih letih razvoja otroka. S srečevanjem pa bi tudi izmenjavale mnenja in izkušnje,« pravi Iva, ki se je kasneje vpisala še na magistrski študij dietetike v Izoli in študij pedokinetike. Med študijem in po njem se je udeležila tudi številnih tečajev in izpopolnjevanj, na katerih se je usposobila za strokovno obravnavo različnih zdravstvenih stanj v različnih življenjskih obdobjih.

Le sedem let kasneje se njene sanje uresničujejo. Desetega avgusta je v Murski Soboti odprla center za zgodnji razvoj, rehabilitacijo in krepitev zdravja, ki ga je poimenovala Mediwa center. »Majhni koraki, ki so bili potrebni na moji poti, so počasi, a uspešno sestavljali stvari. Koščki sestavljanke so se oblikovali v celovitejšo sliko, v nov mozaik. Tako se je rodil center, ki je osnovan na holističnem razumevanju človeka kot harmonične celote in deluje na interdisciplinarni ravni in biopsihosocialnem pristopu,« pravi. V njem izvaja splošne, terapevtske in relaksacijske vadbe za vse generacije.

iva-weingerl, mediwa-center
Osebni arhiv
V Mediwa centru ponujajo tudi masaže, limfterapije in prehranske posvete. Zdravje je namreč izjemno povezano s prehrano in gibanjem, zato je želela ljudem vse to ponuditi na enem mestu.

Vadbe tudi za ljudi različnih zdravstvenih stanj

V osrčje delovanja centra je postavila celostno obravnavo nosečnic, porodnic in dojenčkov. »To je moj otrok, osnovna ideja, osnovna matična celica centra, iz katere se je razvilo prav vse.« Primerno vadbo pa bodo pri njej našli tudi tisti z bolečinami v križu, skoliozo, oslabljenimi mišicami medeničnega dna, sladkorni bolniki in revmatiki. Je tudi prva v Pomurju, ki izvaja vadbo pedokinetike, na kateri starši z dojenčkom vzpostavljajo stik in odnos s pomočjo dotika in naravnih zakonov delovanja. Izkušnje na tem področju si je pridobila v holističnem centru za razvoj pedokinetike v Dravljah. Kot pravi, so vse njene vadbe varne in načrtovane za krepitev zdravja. »Vanje vpletam filozofijo joge in elemente pilatesa ter jih združujem s sprostitvenimi tehnikami in psihoterapevtskimi metodami,« še pojasni Iva, navdušena nad jogo, predvsem akrojogo. Splošne vadbe, med katerimi je tudi precej nepoznan barrelates pilates, ki se izvaja ob baletnem drogu, pa so namenjene tudi mlajši generaciji. V Mediwa centru je možno najti tudi masaže, limfterapije, pa tudi prehranske posvete. Zdravje je namreč izjemno povezano s prehrano in gibanjem, zato je želela ljudem vse to ponuditi na enem mestu.

»Na človeka je treba pogledati z vseh vidikov in ga celostno obravnavati. Potem so tu tudi rezultati in tisto, kar je najpomembneje - zdravi in srečni ljudje.«

Želela se je vrniti v domač kraj

»Želela sem si in hkrati tudi vedela, da se bom vrnila v domač kraj. V vmesnem času sem si želela pridobiti veliko izkušenj, ker ko enkrat razumeš delovanje telesa in pridobiš vsa ta znanja, lahko sestavljaš vadbe,« obrazloži vrnitev v Mursko Soboto. Zavedala se je, da bo pot do uresničitve želje dolga, in ko se zdaj ozre nazaj, vidi, da je z majhnimi koraki prispela do cilja. »Moja prednost je, da sem v življenju vedno zaupala vase, v svoje zmožnosti, nikoli nisem dvomila o svojih korakih in vedno sem jih upala uresničiti. Strah je naša največja ovira,« še pravi in doda, da jo boste težko našli sedeti v lokalu in kramljati ob kavi. »Mislim, da imam ravno zato več časa. Nikoli ne posedam ob kavi in se tudi ne obremenjujem z drugimi, niti ne zapravljam časa na družabnih omrežjih. Treba je usmeriti fokus nase.«

iva-weingerl krepitev-zdravja vadba fizioterapija