vestnik

Perfekcionizem je Nino Rituper privedel do utesnjenosti. Kako se je izvila iz primeža?

Damjana Nemeš, 5. 10. 2020
Damjana Nemeš
Nina Rituper iz Budinec je študentka psihologije.
Popularno

Težave so pripomogle k njeni osebnostni rasti in razvoju, olajšale pa so ji tudi izbiro študija

»Vedno sem se gnala do konca. Pri tem ni šlo toliko za ocene in uspeh, ampak bolj za to, da sem v nalogah in obveznostih, ki smo jih dobivali, želela dati vse od sebe. Tudi če je to pomenilo, da nisem spala ali da nisem imela časa za ljudi okrog sebe,« pravi Nina Rituper iz Budinec. Ker je kot perfekcionistka vedno želela vse, česar se je lotila, opraviti najboljše, se je pri njej sčasoma pojavila utesnjenost. Zaradi tega stanja, ki jo je čedalje bolj pestilo v srednji šoli, so se ji začeli pojavljati glavoboli, težko je dihala, kmalu so se pojavili tudi panični napadi, zaradi katerih več dni ni šla k pouku. Dolgo ni sprejela pomoči, saj je, kot pravi, v naši družbi še vedno velik tabu poiskati strokovno pomoč. »Ko sem sprevidela, da moram poskrbeti za svoje zdravje in dobrobit, sem poiskala pomoč psihologov. Pomagali so mi, da sem ponovno začela iskati vrednote v sebi in ne toliko v drugih stvareh.« Spoprijemanje s težavami jo je spremenilo tudi osebnostno. Postala je bolj zgovorna in družabna, našla si je nove prijatelje, ki so ji stali ob strani pri premagovanju težav. Spoznala jih je na II. gimnaziji Maribor, kjer je letos z opravljeno splošno maturo uspešno dokončala srednješolsko izobraževanje. Srednja šola ji je poleg pridobivanja znanja ponujala tudi številne obšolske dejavnosti, ki jih je začela obiskovati. Od nekdaj se je rada učila tuje jezike, tekoče govori nemško in angleško, odločila pa se je tudi za učenje ruščine in kitajščine. K temu jo je spodbudila prijateljica iz dijaškega doma.

nina-rituper, budinci, kitajska
Damjana Nemeš
Nina je pred leti postala veganka. Na fotografiji z domačo psičko Medo.

Po tečaju kitajščine še na izmenjavo na Kitajsko

Tečaj kitajščine je obiskovala eno šolsko leto. Po opravljenem tečaju se ji je ponudila možnost, da se odpravi na dvotedensko izmenjavo na Kitajsko. V Sloveniji deluje Konfucijev inštitut, ki z namenom poučevanja kitajskega jezika in širjenja poznavanja kitajske kulture organizira tečaje kitajskega jezika, številne seminarje in delavnice ter kulturne prireditve. »Naša šola ima tudi Konfucijevo učilnico, ki je urejena po principu kitajske kulture. K nam prihajajo kitajski učitelji, ki tu poučujejo kitajski jezik. V okviru inštituta pa vsako leto poteka tudi poletna šola v Šanghaju,« je razložila sogovornica. Z dijaki drugih slovenskih srednjih šol se je julija lani odpravila za dva tedna na Kitajsko, doživetje pa je bilo po Nininih besedah nepozabno. 

nina-rituper, budinci, kitajska
Osebni arhiv
V 3. letniku srednje šole se je z vrstniki odpravila na izmenjavo na Kitajsko. Obiskali so tudi Kitajski zid.

Z veganstvom živi po svojih vrednotah
Srednja šola ji je dala ogromno novih znanj, nove prijatelje in nove dogodivščine, predvsem pa je zrasla osebnostno. V teh letih je postala tudi veganka. »Ko sem izvedela, kakšen vpliv imata mlečna in mesna industrija na okolje, živali ter zdravje ljudi, se mi je zdelo vredno poskusiti,« pravi. Tak način življenja ji ustreza, ne želi pa k temu nagovarjati drugih ljudi. Kot pravi, je to njena resnica, spoštuje pa tudi resnico drugih. »Razumem, da si nekateri zaradi finančnih zmožnosti veganstva ne morejo privoščiti. Jaz to možnost imam, zato lahko tudi na ta način živim po svojih vrednotah,« je povedala sobesednica. 
Od 1. oktobra je študentka psihologije na filozofski fakulteti v Ljubljani. Za to smer študija se je odločila predvsem zaradi lastnih izkušenj z delom psihologov. »V obdobju težav sem potrebovala pomoč strokovnjakov, zato njihovo delo res spoštujem in cenim.« Budinčanka, ki je ponovno zamenjala svoje domače okolje za življenje v mestu, je vedno v iskanju novih izzivov. V Ljubljani bo poleg študija na izbrani fakulteti začela obiskovati tečaj za učiteljico joge, ki jo navdušuje že vrsto let, namerava pa se učiti tudi korejščino. »Vem, da me čaka veliko obveznosti in odgovornosti, vendar se že vsega veselim. Tudi samostojnega življenja, se bom pa domov vračala ob vsaki priložnosti,« je za konec pogovora dejala novopečena brucka.

nina-rituper veganstvo zgodba