vestnik

Nov album Nine Šardi in Alje Petric

Vestnik.si, 26. 12. 2020
Arhiv glasbenic
Naslovnica albuma Soundscapes - Chantings and Arias (Zvočne krajine - Spevi in Arije).
Popularno

Prekmurski glasbenici JUNEsHELEN/Nina Šardi in Alja Petric sta izdali album Soundscapes - Chantings and Arias (Zvočne krajine - Spevi in Arije).

Album Soundscapes - Chantings and Arias (Zvočne krajine - Spevi in Arije) je izšel pri založbi Modra Safira, ki deluje v sklopu njunega zavoda (NVO) Modra Safira, Zavod za produkcijo in promocijo umetnosti.
Album bo premierno predstavljen danes ob 20. uri v obliki spletnega koncerta, ki se pravkar predvaja na YouTube kanalu Cankarjevega doma. Dogodek bo na voljo 24 ur.

Album je v bistvu sestavljen iz združitve dveh projektov, Spevi in Arije (JUNEsHELEN / Nina Šardi) ter Zvočne krajine (Alja Petric).

35f16cedfca9bda6e60cb3745164fd2a
Jože Gabor
Glasbenica JUNEsHELEN (s pravim imenom Nina Šardi).

Projekt Zvočne krajine - Spevi & Arije se je začel decembra 2017, ko je umetnica  JUNEsHELEN / Nina Šardi osnovala album Spevi in Arije, ki sloni na raziskovanju intuitivnega sveta s simbiozo dronovskih, orkestralnih melodij, harmoničnosti in intuitivnega petja v namišljenem jeziku.
Ob viziji o skupnem sodelovanju in širjenju projekta z vokalistko Aljo Petric je nastal glasbeni tandem pod skupnim imenom Zvočne krajine - Spevi & Arije. 
Kompozicije z albuma so se spojile s subtilnim zvočnim svetom, skozi frekvence starodavnih akustičnih glasbil, ki ustvarijo meditativne glasbene ambiente. Najmočnejša sinergija nastane ob stični točki mogočnih glasov avtoric, ki je njuna najbolj naravna izrazna oblika in poslušalce ponese na potovanje v globoke in daljne notranje svetove.
Zvočne krajine (Alja Petric) je nadgradnja projekta Zven trenutka, v katerem umetnica ustvarja glasbene ambiente, ki poslušalčevo pozornost odvrnejo od njemu poznanih glasbenih konstruktov z namenom, da doživi tista dva najbolj osnovna gradnika, iz katerih glasba kot taka nastane: »zvok« in »tišino«.

Z uporabo raznolikih akustičnih »zvočil« in pristnega človeškega zvoka, »petja«, oblikuje melodične vzorce, ki sledijo osnovanemu konceptu in jih stika z intuitivnimi melodijami, ki nastanejo v spontanem trenutku. Zvočne krajine raziskujejo subtilni zvočni svet, ki šepeta v naravi in notranjosti človeške duše.

0a338e60faa4270b60896cb4e179b2bc
Aleš Cipot
Alja Petric.

nina-šardi alja-petric juneshelen album
Kaj zdaj berejo drugi