vestnik

(ROGAŠOVCI) Okrogla jubileja dveh skupin

Damjana Nemeš, 4. 10. 2021
Arhiv društva
Žensko pevsko skupino Kulturnega društva Rogašovci sestavlja devet članic, zborovodkinja je Mira Huber.
Popularno

Dramska skupina Močnikovi občinstvo razveseljuje že dvajset let, ženska pevska skupina deset let.

Kulturno udejstvovanje v Rogašovcih se je začelo pred 80 leti. Navdušenci nad veseloigrami in krajšimi skeči so se zbirali že v času druge svetovne vojne, takratni pobudniki kulturnega življenja so bili pedagoški delavci, ki so živeli in delovali na tem območju. Vse do leta 1975, ko je bilo ustanovljeno Kulturno-prosvetno društvo Rogašovci, ki se je leta 2017 preimenovalo v Kulturno društvo Rogašovci, so predvsem učiteljice združevale mladino, da je hodila na vaje in kasneje tudi nastopala na tamkajšnjih prireditvah.



»Pobudnik in ustanovitelj društva je bil sedanji župan Edvard Mihalič, ki je bil vrsto let tudi predsednik društva. Kasneje so to funkcijo opravljale še Metka Recek, Angela Benko Lang in Nataša Gomboc,« pove Julijana Meckar, ki je predsednica od leta 2016. Društvo povezuje štiri skupine, dramsko skupino Močnikovi, ki je lani zaznamovala dvajsetletnico delovanja, žensko pevsko skupino, ki je lani praznovala deset let obstoja, moški pevski zbor, ki ga je nekoč sestavljalo devet članov, sedaj pa so ostali samo trije, in skupino Neman časa, ki z dvema harmonikama in doma izdelanimi glasbili zabava goste na različnih prireditvah predvsem v domači okolici. Dramska in ženska pevska skupina sta svoji okrogli obletnici s prireditvijo v Rogašovcih zaznamovali letos.  

Veseli podpore občine 

Vodja dramske skupine Močnikovi, ki šteje petnajst aktivnih članov, je že vseh dvajset let Metka Recek. Kot je povedala, je skupina nastala povsem spontano. »Rogašovski gasilci so se odločili organizirati veseli večer, mene pa je njihov predsednik prosil, da bi pripravili nastop s krajšim skečem. Besedilo zanj nam je prijazno odstopila učiteljica, ki jih je sicer pisala, s preostalimi šestimi zainteresiranimi smo se organizirali, začeli vaditi ter skeč za veseli večer tudi pripravili in uspešno odigrali. Ker smo na odru vsi sodelujoči uživali, se je porodila želja, da bi se z igranjem veseloiger in skečev tudi redno ljubiteljsko ukvarjali. Tako smo se povezali v dramsko skupino, pridruževati so se nam začeli tudi drugi zainteresirani, v času našega formalnega delovanja smo tako opravili že približno 250 nastopov po številnih krajih v Pomurju in tudi v Porabju,« je dejala Reckova.

kd-rogašovci, močnikovi, ženska-pevska-skupina
Damjana Nemeš
Metka Recek (levo) je vodja Močnikovih že vse od ustanovitve skupine, Julijana Meckar je funkcijo predsednice društva prevzela pred petimi leti.

Na oder so doslej postavili devet večjih veseloiger in številne krajše skeče, ki so se dotikali različnih družbenih tematik. Udeleževali so se tudi revij in tekmovanj in pobrali kar nekaj nagrad in priznanj. »Čeprav ni več tako, kot je bilo pred desetimi leti, saj se nam pridružuje čedalje manj mladih, še vseeno vztrajamo in se trudimo delati to, kar nas veseli,« je še dejala vodja dramske skupine Močnikovi.
Žensko pevsko skupino, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju ljudske kulture, trenutno sestavlja devet članic. Vodja skupine je Nataša Gomboc, zborovodkinja pa Mira Huber. Članice so se povezale po razpadu mešanega pevskega zbora, gostujejo predvsem na prireditvah v domači okolici, prepevajo slovenske ljudske pesmi in popevke iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja.

Vse skupine, ki delujejo v društvu, vadijo v kulturni dvorani v Rogašovcih. »Aktivnih članov imamo 25, skupno pa nas je 35. Veseli smo, da nas pri delovanju podpira in spodbuja tudi naša občina, brez tega bi bilo nekoliko težje. Vsekakor pa si želimo, da bi društvo in skupine, ki delujejo v njem, obstali in uspešno delovali vsaj še nekaj časa,« sta si za konec pogovora zaželeli naši sogovornici.

rogašovci dramska-skupina dramska-skupina-močnikovi
Kaj zdaj berejo drugi