vestnik

Otežene razmere niso ovira za ustvarjalnost

A. Nana Rituper Rodež, 27. 7. 2020
Matjaž Geder
Med sodelujočimi avtorji je tudi grafik Matjaž Geder s fotografijo We still control the sky (Še vedno nadzorujemo nebo).
Popularno

O zgodovinskem obdobju izolacije razmišljali tudi Zdenko Huzjan, Milojka Žalig Huzjan, Matjaž Geder in Andrej Lutman.

Izolacija, v katero nas je v minulih mesecih pahnila pandemija koronavirusne bolezni, je za marsikoga pomenila velik izziv, saj je spreminjala običajne življenjske navade in tokove. Pandemija je presenetila in pretresla ves svet, morda ga je tudi za vedno spremenila. Ampak otežene življenjske razmere niso bile nikoli ovira za ustvarjalnost, so prepričani v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani. Zato so k sodelovanju povabili različne ustvarjalce in entuziste, da soustvarijo kolektiven dokument časa in izrednih razmer ter skupaj pripravijo revijo Megazin – kolektivni zin. Ob tem so priljubljen ustvarjalni koncept do it yourself (naredi sam) nadgradili v do it together (naredimo skupaj).

Na natečaj se je odzvalo 40 posameznikov, ki so skupaj poslali 54 raznolikih likovnih prispevkov, med njimi tudi štirje, ki prihajajo iz Pomurja ali so povezani z njim, literarni kritik in literat Andrej Lutman, grafična oblikovalka Milojka Žalig Huzjan, akademski slikar Zdenko Huzjan in grafik Matjaž Geder. S svojimi deli so spregovorili o tem, kako so sami občutili izolacijo in dejstvo, da je bilo treba ostati doma.

Tudi pri snovanju njihovih izdelkov se je potrdilo dejstvo, da ko imamo najmanj, imamo hkrati največ možnosti za kreativnost in iskanje rešitev. Celo aluminijasta folija za živila, kuhinjski valjar, žlica, krompir, stari časopisi ali embalaža od porabljene hrane so lahko neusahljiv vir navdiha in sredstvo za ustvarjanje brez mej, domači prostori in miljeji pa so postajali umetniški ateljeji. Sodelujoči so izbirali in povezovali različne tehnike upovedovanja, pri tem pa fotografirali, barvali, pisali, lepili, izrezovali, valjali, popravljali ali še kaj, da so svojim izdelkom dali neki svoj vtis in pečat.

Iz raznolikih likovnih prispevkov sodelujočih avtorjev je nastala akcija Megazin Kuhna s podnaslovom Naredimo skupaj!, ki je kot dokument časa in vzdušja od marca do maja 2020, časa izolacije in izoliranosti, s katerim smo se vsi in vsak po svoje srečali na novo in prvič. Okoliščine so že take, da se lahko kaj takega v prihodnosti ponovi, ampak nikoli več ne bo tako, kot je bilo prvič, zato je ta megazin, ki je na pobudo Mednarodnega likovnega grafičnega centra ob tem nastal, lahko razumljen kot spomin na to v marsikaterem pogledu zgodovinsko dogajanje.

karantena kultura