vestnik

Otroški počitniški dom v Baški: Obnovili so streho, v načrtu tudi druga dela.

A. Nana Rituper Rodež, 7. 12. 2020
Arhiv DPM
Otroški počitniški dom v Baški.
Popularno

Nedavno se je končala obnova strehe na stavbi Otroškega počitniškega doma Murska Sobota v Baški na Krku, ki se je začela sredi oktobra.

Mestna občina Murska Sobota je za obnovo dotrajane strehe mladinskega doma namenila 85 tisoč evrov, kot nujna se je izkazala še obnova pomožnih prostorov, kjer sta delavnica in pralnica. Obnova doma v Baški in skrb zanj sta velikega pomena, saj tam zdravstveno letovanje in šolo v naravi preživljajo številne generacije pomurskih otrok, nam je povedal Bojan Nemec, v imenu občine koordinator del v Baški in nekdanji dolgoletni ravnatelj doma. Nazadnje je bila streha zamenjana leta 1983, pred leti pa jo je večje neurje delno razkrilo, poleg tega so jih tamkajšnje oblasti opozarjale, naj odstranijo staro streho, saj stavba stoji v zaščitenem delu starega mestnega jedra Baške. Tudi zato je bila obnovljena po navodilih uprave za zaščito kulturne dediščine na Reki. Načrtujejo še nadaljnjo obnovo, najnujnejša je obnova dotrajanega vodovodnega in kanalizacijskega omrežja.

baška, otroški-počitniški-dom-baška, zdavstveno-letovanje
Bojan Nemec
Obnovili so streho otroškega počitniškega doma v Baški, kamor že šest desetletij prihajajo generacije pomurskih otrok.

V dom Baška prihajajo otroci iz Pomurja in tudi nekaterih drugih krajev ter skupine odraslih že več kot 60 let, največ zaradi zdravstvenega letovanja, šole v naravi ali kakšnih drugih letovanj. Zaradi pandemije in varnostnih ukrepov letos zdravstveno letovanje pomurskih otrok ni bilo izvedeno, a upajo, da ga bodo po uvedbi cepljenja in izboljšanju epidemioloških razmer v prihodnjem letu spet lahko izpeljali. Veliko generacij pomurskih otrok je sem hodilo na morje, marsikateri je ravno v Baški prvič zaplaval v morski vodi, še danes pa je izjemnega pomena kot osrednja lokacija za zdravstveno letovanje skoraj 600 pomurskih otrok.

Baska
Arhiv DPM Murska Sobota
Zdravstveno letovanje otrok ni pomembno le za krepitev zdravja, ampak tudi za razvijanje drugih veščin. Fotografija je arhivska.

Prvo letovanje leta 1958 

Zgodovina doma je zelo zanimiva, pripoveduje Bojan Nemec, zgrajen je bil že leta 1905, v času Avstro-Ogrske, kot hotel Grandič in je bil eden prvih hotelov v tem mestu. Leta 1943, ko je Italija kapitulirala, so Nemci tu vzpostavili poveljstvo, stavbo pa so zavezniške sile bombardirale. Po vojni je bila nacionalizirana, tedanja ljudski odbor Murske Sobote pa je to, lahko bi preprosto rekli, ruševino odkupil leta 1954. Po temeljiti obnovi so prve otroke sem pripeljali štiri leta kasneje, leta 1958, pove Nemec, ki je tu kot ravnatelj prebil mnoga poletja vse do pokoja in še zdaj rad pomaga.
Med vojno na Hrvaškem so vanj naselili begunce z ogroženih območij, ko so razmere dopuščale, pa so se v dom spet vrnili pomurski otroci. Vse do leta 2003 se je imenoval Otroški dom Daneta Šumenjaka. Ko je Mestna občina Murska Sobota ustanovila javni zavod pa ga je preimenovala v Otroški počitniški dom Murska Sobota - Baška, Dječje odmaralište Murska Sobota. Tudi to je pomembno poudariti, še pove Nemec, da dom ni dobičkonosna ustanova, ampak zavod, v katerem skrbijo, da s pomočjo zdravstvenega letovanja v Baško pripeljejo čim več otrok. Poleg pomurskih v dom prihajajo tudi drugi. Letos je dom sameval, si pa vsi želijo, da bo prihodnje leto spet živahno in polno otrok, kot je bilo v prejšnjih letih.

baška otroški-počitniški-dom-baška obnova