vestnik

Na Paradi ponosa so se uprli zatiranju

Nina Klement, 21. 6. 2021
Nina Klement
Parada ponosa v Ljubljani
Popularno

Rekordna udeležba na zaključku festivala Parada ponosa, ki je letos potekal od 1. do 19. junija v Ljubljani. Pod geslom “Uprimo se zatiranju” so udeleženci zahtevali spoštovanje človekovih pravic vseh članov LGBTQ+ skupnosti, svobodo in enakopravnost v vsakdanu in na delovnem mestu.

Festival, ki je je trajal 15 dni, je obsegal številne delavnice, razprave o problematiki brezdomstva med člani skupnosti, konference in debate o položaju LGBTQ+ skupnosti v EU in na slovenskih tleh. Festival se je zaključil s skupnim shodom na Paradni dan, ki smo se ga udeležili tudi mi.

ljubljana, parada-ponosa
Nina Klement
Parada ponosa v Ljubljani

V soboto dopoldan so se na Kongresnem trgu na stojnicah predstavljale LGBTQ+ organizacije. Povorka se je v poznih popoldanskih urah začela na Metelkovi, od koder so se udeleženci odpravili do Kongresnega trga. Sledil je politično - kulturni program, ki je vključeval govore aktivistov iz društva Parade ponosa ter številne glasbene točke. Ker se pridobljene pravice LGBTQ+ skupnosti spet postavljajo pod vprašaj, so protestniki na letošnji že 21. Paradi ponosa jasno pokazali, da so proti zatiranju, saj je bila udeležba na shodu rekordna. Udeležilo se ga je kar 3500 ljudi, kar je največ do zdaj. 

LGBTQ je kratica za skupnost, ki zaobjema lezbijke, geje, biseksualce, transseksualce in vse ostale queer osebe. Borijo se za enakopravnost in proti diskriminaciji družbe glede na spolno orientacijo ali identiteto. 
parada-ponosa ljubljana kongresni-trg
Kaj zdaj berejo drugi