vestnik

Pesniška pobuda Plačaj z verzom se seli na splet

STA, 17. 3. 2020
Nataša Juhnov
Pesniška pobuda Plačaj z verzom se seli na splet.
Popularno

Pesniška pobuda Plačaj z verzom, ki jo že več let pripravljajo ob svetovnem dnevu poezije, se letos zaradi epidemije koronavirusa seli na splet. Na družbenih omrežjih Instagram in Facebook je do sobote odprt pesniški natečaj. Izbrane verze bodo objavili v posebni pesniški zbirki, deset izbranih avtorjev bodo nagradili s finančno nagrado.

Akcija Plačaj z verzom naj bi na svetovni dan poezije v soboto, 21. marca, potekala v več kot 40 državah ter po več kot 1000 kavarnah po svetu. Projekt v organizaciji Worldreader Julius Meinl letos izbrane verze usmerja v boj proti nepismenosti v državah, izvoznicah kave, kot so Etiopija, Kenija in Indija. A zaradi ukrepov za preprečitev širitve novega koronavirusa bo globalna akcija močno okrnjena, so zapisali organizatorji.

V Sloveniji so se organizatorji ob popolni zaustavitvi javnega življenja odločili, da pesniško pobudo preselijo na družbena omrežja. V natečaju za prvo zbirko instapoezije lahko do vključno sobote sodelujejo vsi polnoletni uporabniki omrežja Instagram in Facebook, in sicer z javno objavo avtorskega verza na osebnem profilu, ki mu dodajo ključnika #placajzverzom in #natecaj1.

0c7c4ebc5e6149aa61dcd734dab41bf1
Niko Časar
Feri Lainšček.

"Zamisel o pesniški zbirki, v kateri bodo zbrane avtorske pesmi z omrežja Instagram in Facebook, se je porodila, ko še nismo vedeli, da bodo ti verzi nastajali v prav posebnem času. Znašli smo se v izrednih okoliščinah in naneslo je, da so se tudi naša tradicionalna pesniška druženja ob kavi v veliki meri preselila na druženja na spletnih omrežjih," je zapisal pesnik in pisatelj ter podpornik akcije Feri Lainšček. Kot je dodal, zbirka, "ki jo bomo v teh dneh skupaj ustvarili, tako ne bo le svojevrsten novum, temveč bo prav gotovo zaznamovana tudi z duhom časa, v katerem živimo. Vsem, ki se nam boste pridružili, želim veliko navdiha. Pa ne pozabite, pri pesnjenju gre med drugim tudi za to, kako s čim manj besedami povedati čim več."

Svetovni dan poezije, ki ga obeležujemo 21. marca, je leta 1999 razglasil Unesco. Z njim želijo spodbujati branje, pisanje, založništvo in poučevanje poezije po vsem svetu.