vestnik

Pia Novak najboljša solistka mednarodnega tekmovanja

Jože Gabor, 29. 5. 2021
Osebni arhiv
Pia Novak.
Popularno

Pia Novak iz Lendave je zmagala na solopevskem tekmovanju, ki so ga organizirali v Kopru v okviru mednarodnega mladinskega zborovskega festivala Aegis carminis (Ščit pesmi) 2021.

Sopranistka Pia Novak, dijakinja Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, se je uvrstila v finalno tekmovanje po tem, ko je bila med najboljšimi po prvem krogu tekmovanja, ki je bil marca. Na njem je sodelovalo 21 mladih pevk in pevcev, zaradi epidemioloških razmer pa so ga organizirali tako, da so pevci oddali posnetke. Finale tekmovanja je pozneje potekalo v studiu Radia Slovenija. Ob nagradi za najboljšo solistko tekmovanja je Novakova prejela še nagrado za najboljšo izvedbo skladbe, napisano po 11. marcu 2010 in posebno nagrado za najboljši program. Avtor glasbe za nagrajeno izvedbo skladbe Naša zvezda (Simon Gregorčič) je Tom Varl, ki je glasbo napisal za ta nastop.

pia-novak, sopranistka
Tomaž Galič
Pia Novak.

Pevka iz Lendave je za zmago prejela denarno nagrado, organizatorji pa so jo nagradili tudi s solo koncertom, ki bo v dvorani Belgramoni-Tacco Palace v Kopru. Festival in tekmovanje organizirajo, da bi spodbujali in podpirali izjemno nadarjene mlade pevce, ki kažejo potencial za uspeh v solističnem klasičnem petju. Prizadevajo si tudi za promocijo sodobne glasbe 20. in 21. stoletja.

Pia Novak je bila tudi zmagovalka mednarodnega pevskega tekmovanja IMMCC Maribor 2020, ki je bilo aprila. Tekmovanje so želeli organizirati že novembra lani, a so ga zaradi epidemioloških razmer preložili na letošnji april. Zmagala je v konkurenci pevk in pevcev iz Slovenije, Srbije, Avstrije, Italije in Hrvaške. Dosegla je maksimalno število točk, kar se ni zgodilo v nobeni drugi tekmovalni kategoriji.

pia-novak pevsko-tekmovanje koper