vestnik

(Pomurca v tujini) Škoti so tolerantni do vseh ras in smeri

Alina in David Grilec, 2. 7. 2020
Osebni arhiv
Alina Grilec
Popularno

Alina in David Grilec že nekaj časa bivata v škotski prestolnici Edinburgh. V spodnjem zapisu sta z nami delila vtise in utrip tamkajšnjega življenja.

Pred petimi leti se je David zaradi študija preselil v Edinburg, jaz pa sem živela in študirala v Ljubljani. Tri leta sva živela tako in to je bil velik izziv. Čeprav je veliko ljudi govorilo, da zveze na daljavo ne bova ohranila, nama je uspelo. Na skupno življenje sva bila pripravljena že nekaj časa pred selitvijo. Ta ni bila stresna, je pa bilo stresno iskanje stanovanja. Tri tedne sva živela v hostlih, preden sva našla najemno stanovanje, v katerem sva živela malo več kot eno leto, nato pa za božič kupila svoje stanovanje, ki ga še vedno prenavljava. Veliko dela imava, saj je bilo stanovanje staro in prazno ter potrebno veliko sprememb. Končno je tudi ta karantena za nekaj dobra.


Lokalni tempo na Škotskem je čisto drugačen. Čas se bolj ceni, ljudje vse hitreje delajo. V Sloveniji in na splošno v balkanskih državah se ljudje več ukvarjajo z družinami, kuhajo, imajo kakšne hobije, veliko jim pomenita izobrazba in harmonija v družini. Na Škotskem pa veliko delajo in hodijo v pube. Presenetilo me je, da je najbolj pogost način, kako se pari spoznajo – aplikacija Tinder. Žalostno. Pri večini deklet je vse umetno, ne vem, kje naj začnem in kje končam. Podaljški las, nohtov, trepalnic, »napumpane« ustnice, botoks … in to že pri 17 letih. Veliko mladoletnih ne konča srednje šole in gredo takoj delat. Ker so plače precej dobre, tudi minimalna, si lahko vse to privoščiš. Pa še to, način govora je umeten. Na primer, ko te v Sloveniji vprašajo »Zdravo, kako si?«, osebo, ki to vpraša, dejansko zanima tvoje počutje. Če pa na Škotskem slišiš »Hi, how are you?«, je bolj mišljeno kot »zdravo«, in ne da jim poveš, kakšen je bil tvoj dan ali kako se počutiš. Jaz temu rečem navidezna prijaznost. Ni mi všeč ta perspektiva komunikacije, ampak takšna je kultura.

edinburgh, škotska
Pixabay
David in Alina bivata v Edinburghu.

Škoti zelo radi pretiravajo. Najin nekdanji sostanovalec je povedal, da rad kuha in da je to njegov hobi. Potem sem ga opazovala, ker me je zanimalo, kaj bo kuhal, mogoče bi se naučila pripraviti kakšno škotsko jed. Vsak dan je za zajtrk pripravil palačinke, za kosilo pa piščanca z gobami. Vedno je vse zažgal in umazal. Enkrat si je opekel še dlan. Pa sem ga vprašala, kako. Odvrnil mi je, da je hotel preveriti, ali je plošča vroča. Še en primer, ko je prišel domov s kolesom. Opazila sem, da je rabljen, in mu rekla: »Vidim, da imaš rabljeno kolo. Koliko si plačal zanj?« Pa mi odgovori: »It's a brand new second hand bike« (novo rabljeno kolo). To je tipičen primer, kako Škoti radi pretiravajo in olepšujejo stvari.

Kulturna mešanica


Rekla bi, da je Škotska dobra za izobrazbo in posel, ne pa za dolgoročno življenje. Midva z Davidom se ne vidiva tukaj in da bi tu vzgajala svoje otroke. Ampak čas bo pokazal. Škoti so sicer zelo toleranten narod, do vseh ras in smeri. Če si gej, imigrant, je Edinburg pravo mesto zate. Nobeden te ne obsoja, vsak živi, kakor mu prija. Tu je veliko tujcev in mešanica kultur izžareva svoj čar.
Po delu gredo ljudje ven na večerjo, koktajl ali v fitnes. Ko pridejo domov, nimajo več veliko časa zase. Na splošno veliko dajo na oblačila in hrano v restavracijah. Aja, imajo težave s kuhanjem. David pravi, da ne znajo kuhati. Dosti uporabljajo hrano, ki jo samo pogreješ v mikrovalovni pečici. Midva raje kuhava doma, ker je ceneje, bolj zdravo in okusno. Njihova tradicionalna hrana je haggis, vsebuje zdrobljeno črevesje, srce in jetra ovce, zmešano s krompirjem, ovseno kašo in začimbami. Med pijačami pa prevladujejo vse sorte viskija ter čaj z mlekom.

edinburgh, škotska
Pixabay
David in Alina bivata v Edinburghu.

Če se po svoji volji kam preseliš, te ne sme nič motiti. Sicer se lahko vrneš v domovino. Veliko tujcev tu se pritožuje nad vremenom, a so še zmeraj tu. Ne razumem tega. Midva sva kar zadovoljna z življenjem. Seveda pogrešava iskreno človeško prijaznost, dobro hrano in sončno vreme, ker je na Škotskem topel samo avgust. To za naju ni ovira, lepo je živeti v različnih državah, okusiti drugačno kulturo in način življenja. Oba sva za izzive. 
Vsaka država ima svoje prednosti in slabosti. Naj za konec dodam, da kar se tiče materialnega vidika, je Škotska na boljšem, kar pa se tiče človečnosti, Slovenija vodi.

pomurka-v-tujini edinburgh