vestnik

Ponoči so bili vidni številni utrinki

Vestnik, STA, 12. 8. 2020
Niko Časar
Utrinki bodo najbolj vidni na območjih brez umetne razsvetljave.
Popularno

Ponoči smo lahko opazovali številne utrinke, za katere se je zdelo, da so prihajali zgolj z ene smeri neba. Šlo je za t. i. meteorski roj Perzeidov, ki izhajajo iz ozvezdja Perzej.

"O meteorskem roju govorimo takrat, ko veliko število utrinkov ali meteorjev v določenem obdobju izhaja iz omejenega območja neba. V tem primeru iz ozvezdja Perzej," je pojasnil Guštin. Tovrsten pojav pa je videti tako, kot da prihajajo vsi utrinki iz ene točke na nebu. Utrinki ali meteorji sicer nastanejo iz zelo drobnih prašnih delcev in zasvetijo nekje 90 kilometrov nad površjem. Po navedbah astronoma so zelo hitri, pri letu skozi ozračje pa sprostijo kar nekaj energije. Ti prašnati delci oziroma kamenčki so večinoma manjši od milimetra, za sabo pa jih je pred leti v svoji orbiti pustil komet Swift-Tuttle.

Zemlja tako zdaj vsako leto približno ob enakem času - okoli 12. avgusta - prečka tirnico tega kometa, kjer so ostali prašnati delci. Tovrstnih meteorskih rojev, ki so jih za sabo pustili kometi, imamo po besedah Guština sicer več deset. A je komet Swift-Turttle ravno zaradi opazovanja utrinkov poleti najbolj poznan. "Utrinkov bo sicer več po polnoči, saj takrat tudi vzide ozvezdje Perzej", je že pred nočjo povedal Guštin. A bo približno ob istem času vzšla tudi Luna, ta pa na nek način predstavlja "naravno svetlobno onesnaženje". 

Meteorski roj Perzeidov2
Profimedia
Meteorski roj Perzeidov.