vestnik

Biserka Sijarič razstavlja portrete in estetiko minljivih športnih trenutkov

Jože Gabor, 22. 3. 2021
osebni arhiv
V galeriji Zlati ajngel je na ogled razstava s športno tematiko Challenge – Power – Victory. FOTO OSEBNI ARHIV
Popularno

Zanjo je fotografija kot formula ljubezni, ki jo sestavljata hrepenenje in umetniško ustvarjanje

V Varaždinu so v dveh galerijah odprli razstavi fotografij Lendavčanke Biserke Sijarič. V razstavnem salonu palače Sermage Mestnega muzeja Varaždin je na ogled razstava z naslovom Portreti, v galeriji Zlati Ajngel pa razstava Challenge – Power – Victory (Izziv, moč, zmaga). Na ogled bosta do 4. aprila.

Biserka Sijarič se, kot so povedali ob odprtju razstav, posveča fotografiji že od otroštva in je članica Foto-video kluba Lendava. Ob fotografiji se ukvarja še z literarnim ustvarjanjem. Njene fotografije so bile nagrajevane v Sloveniji in tujini. Doslej je imela štirinajst samostojnih razstav in sodelovala na več kot štiridesetih skupinskih razstavah. Za svojo fotografsko ustvarjalnost je prejela tudi naslov razstavljavca Artiste FIAP (AFIAP), ki ga podeljuje Mednarodna zveza za fotografsko umetnost.

biserka-sijarič, razstava, fotografije, varaždin
osebni arhiv
Biserka Sijarič ob odprtju razstave svojih fotografij v salonu palače Sermage v Varaždinu.

Ob odprtju razstav je njena dela predstavil fotograf, član Foto-video kluba Lendava Igor Ternar, ki je o zbirki fotografskih del Portreti dejal, da skoraj  vsaka fotografija po svoje pripoveduje lirično zgodbo o elementarni človeški biti, človeških notranjih bojih, hrepenenju, dvomih, upanjih, pričakovanjih, svetlobi in temi, ki se izmenjujeta tako v življenju kot na obrazih njenih portretirancev. »Ob gledanju Biserkinih fotografij imam občutek, da je zanjo fotografija kot formula ljubezni, ki jo sestavljata hrepenenje in umetniško ustvarjanje. Njena fotografija je kot struna, ki povezuje nebo in zemljo in odmeva s plemenito glasbo, ko jo pobožamo s pogledom. Lahko je nežna ali močna, lahko nas zaboli ali se nas nežno dotakne.« Pričujoči portreti govorijo umetniški esperanto in so zaradi tega privlačni vsem. Ker s sabo prinašajo bogat svet človekove razgibane notranjosti, nas ob ogledu vabijo, da sledimo svoji domišljiji.

O razstavi Challenge – Power – Victory pa je Ternar dejal, da je ob gledanju razstavljenih fotografij mogoče živo začutiti napenjanje mišic in tetiv, zavohati vonj prepotenih teles in slišati pospešeno dihanje igralcev ob športnem boju. »Avtorica je pri svojem delu uspešno in estetsko upodobila nešteto drobnih, a minljivih športno-tekmovalnih trenutkov. Lepota predstavljenih fotografij utripa skladno z ritmom nogometne igre in s skrbno izbiro kadrov. Nogometna žoga simulira center dogodkov, skorajda nekakšno osrednjo točko, ki nas ves čas ziba v ritmu igre, zdaj v vdihih, drugič v odsekanih izdihih.« Našo pozornost pritegneta tudi navidezna preprostost in vsakdanjost tematike, v resnici pa fotografije dobivajo šele v prikazu gibanja in športnega boja svoj pomen.

biserka-sijarič portreti