vestnik

Prekmurec izdeluje čili olje: GiGi popestri domala vsako jed

Ines Baler, 2. 5. 2022
Ines Baler
Čili olje GiGi je na voljo v treh kombinacijah, s česnom, arašidi in bučnimi semeni.
Popularno

Gregor Dražnik iz Murske Sobote začenja poslovno pot s čili oljem GiGi.

»Že od srednje šole na youtubu rad gledam posnetke o potovanjih po svetu in okušanju lokalne hrane. Na posnetkih iz Azije so imeli ljudje, kar koli so jedli, vedno zraven neko čili olje. Lepo je bilo videti, bilo je žareče rdeče barve z mletimi čiliji. Odločil sem se, da ga tudi sam poskusim pripraviti, ker ga ni bilo na voljo ne v trgovini ne pri ponudnikih čili omak,« opisuje svoje začetke.

Nadaljuje, da je bilo dobrega okusa že osnovno čili olje, začel ga je nositi na družinske piknike in rojstnodnevne zabave in ker je dobival dobre odzive, je pomislil, da mogoče je kaj na njegovi ideji. »Potem sem začel izdelek razvijati in vpeljevati dodatne okuse. Imam okoli deset A4-listov različnih receptov z drugačnimi sestavinami, najbolj pa so bili vsi navdušeni nad tremi. To so čili olje s česnom, z arašidi in z bučnimi semeni,« pojasni mlad Prekmurec, ki je svojo poslovno idejo razvijal v projektu PONI, modelu podjetniškega usposabljanja, pri Razvojnem centru Murska Sobota. 

Čili olje pripravi tako, da sušene plodove čilija, uporablja sečuanskega, najprej popraži in zmelje. Večji lonec nato napolni z lokalnim sončničnim oljem in ga segreva. Vanj strese različne začimbe in ko se olje prepoji z njihovimi aromami, jih odstrani. Olje nato segreje na nekoliko višjo temperaturo, nato pa ga prelije po zmletem čiliju. »Temperatura olja mora biti prava, da je potem tudi tekstura čilija hrustljava. Po tem pa dalj časa mešanica stoji, bolje je. Po kakšnem tednu dobi olje pravi okus,« nam razkrije postopek. 

Osnova je pri vseh treh okusih enaka, razliko v vonju, okusu in teksturi dajo le dodane začimbe. Sam je že od nekdaj ljubitelj kuhanja in marsikaj zanimivega, kar zasledi na spletu, preizkusi tudi v domači kuhinji. »Tako je bilo tudi s tem izdelkom. Potem pa se mi je zdelo, da bi bila škoda, če bi ga zadržal le zase, ker je res nekaj posebnega in drugačnega. V trgovinah sicer najdemo čili olje, vendar je tisto le navadno pikantno olje, v mojem pa so tudi ocvrti čilijevi kosmiči,« navede eno od razlik. 

čili olje gigi, gregor dražnik
Ines Baler
Čili olje GiGi je na voljo v treh kombinacijah, s česnom, arašidi in bučnimi semeni.

Ni preveč pekoče

Kako pekoče pa je čili olje GiGi? Dražnik odgovarja, da je pikantnost blaga. Čili nekaj ostrine izgubi že zato, ker je sušen, poleg tega sečuanska vrsta ne spada med najbolj pekoče. Razloži, da če so plodovi sveži, se po Scovillovi lestvici umeščajo med manj pekoče in imajo od 20 do 50 tisoč Scovillovih vročičnih enot (SHU). Število potem še nekoliko upade zaradi sušenja. »Če je pikantnost blaga ali srednja, je s tem tudi na voljo širšemu krogu kupcev,« je prepričan.

Na prodajnih policah ali v spletni prodaji njegovega izdelka sicer še ne morete najti. Sobočan se je v začetku aprila udeležil tekmovanja v podjetniških idejah mladih – POPRI in se v kategoriji študenti in mladi do 29. leta uvrstil med finaliste. Eden od pogojev je bil, da za izdelek še nimaš registrirane dejavnosti. Je pa to zdaj eden njegovih največjih ciljev, prav tako želi najti proizvodni prostor, urediti spletno stran in profile na družbenih omrežjih in nato z izdelkom navduševati ljudi. Olje bo na pokušino odnesel še v restavracije in upa, da se bo kateri kuharski mojster odločil, da njegov izdelek vključi v pripravo jedi. 

»Za zdaj sem osredotočen na omenjene tri okuse, sčasoma pa bom videl, možnosti je ogromno. Tudi razvijati druge izdelke iz čilija,« pravi in pojasni, da je izdelek poimenoval GiGi, saj je to njegov vzdevek. Sam čili olje uporablja vsak dan in ga vključi v domala vsako jed. »Izdelek je raznolik in se lahko uporablja povsod, pri jajcih, juhah, solatah, picah,« našteva. Pri tem še poudari, da ga ni priporočljivo izpostavljati sončni svetlobi, ampak ga je najbolje hraniti v temnem prostoru. 

čili olje gigi, gregor dražnik
Ines Baler
Čili olje GiGi je na voljo v treh kombinacijah, s česnom, arašidi in bučnimi semeni.

Čili je prej kupoval, letos ga je začel tudi sam pridelovati. »Letos sem začel rastline nekoliko bolj na veliko gojiti, vseeno jih bom moral še dokupiti. Za naslednje leto pa si želim še večjih površin, morda bi najel tudi kakšno njivo. Kajti nakup čilijev je skoraj polovica vseh stroškov in ti bi bili precej nižji, če bi gojil zadosti svojih čilijev,« preudarno razmišlja Dražnik. Poskusil je tudi številna svetovno znana čili olja, ampak pravi, da je njegovo drugačno in boljše. Sploh dodani čilijevi kosmiči so posebni, ker dajo hrustljavo teksturo.

Si pa želi v prihodnosti Gregor Dražnik obiskati azijske države in iz prve roke spoznati tamkajšnjo kulinariko. 

gregor-dražnik gigi čili-olje murska-sobota tekmovanje-popri