vestnik

Prekmurec zasnoval družabno igro, v kateri se s kartami premaguje izzive

Damjana Nemeš, 30. 11. 2022
Osebni arhiv
Sandi Srkoč: »Zame je najpomembnejše, da nekaj dobrega prispevam k družbi. Če sem lahko komu v pomoč na tak način, me to le veseli.«
Popularno

Ideja za družbeno igro bodifaca se mu je porodila na sprehodu, razvil pa jo je v enem mesecu

Sandi Srkoč iz Gorice v Občini Puconci je inženir računalništva in informacijskih tehnologij, zaposlen je kot analitik oskrbovalne verige v tovarni Lek. Službene in druge obveznosti pa niso edino, kar zapolnjuje njegov čas. Kadar je prost, z veseljem poseže po družabni igri bodifaca, ki jo je sam zasnoval. Gre za igro s kartami, v kateri moreta sodelovati vsaj dve osebi, primerna pa je za vse, ki si želijo na zabaven in zanimiv način popestriti druženja.

Idejo za igro je Srkoč dobil na podlagi priljubljene družabne igre resnica ali izziv, ki jo sam večkrat igra. »Nekega dne sem na popoldanskem sprehodu razmišljal, da izzivov ni treba razumeti z negativnim prizvokom ali kot kazen. Izzivi imajo lahko tudi pozitivno sporočilo, saj te prisilijo, da stopiš iz cone udobja ter tako prispevaš k svoji osebnostni rasti. Iz tega razmišljanja se je porodila ideja o igri, ki bi na zabaven in igriv način spodbujala ljudi k reševanju določenih izzivov.« 

Ideji je sledilo raziskovanje na spletu in iskanje podobnih priljubljenih iger doma in v tujini, iz pridobljenih podatkov pa je Srkoč nato skušal izluščiti najbolj uporabne, ki bi mu kasneje pomagali pri zasnovi igre.



Nekaj ur ali več tednov

Od ideje za igro do njene prve različice je minil le mesec. Snoval jo je ob večerih, dal pa ji je ime, h kateremu ga je spodbudil spomin iz otroštva. Oče ga je takrat večkrat prosil, da mu pri čem pomaga ali kaj postori zanj. Ob tem je prošnjo vedno izrazil na pozitiven način, zato jo je Srkoč z veseljem izpolnil. »Daj, mali, pojdi v mojo sobo in mi prinesi tisto revijo, ki jo rad berem. Daj, pojdi, bodi faca, mi je vedno dejal,« nam opisuje.

sandi-srkoč, bodifaca, igra
Osebni arhiv
Igra bodifaca.

Pravila igre so zelo enostavna. Igralci si morajo razdeliti karte, število teh je poljubno, nato pa se dogovorijo za časovni okvir igranja, lahko je to nekaj ur, dni, tednov ali mesecev. V dogovorjenem obdobju si izročajo karte in druge udeležence vabijo k izpolnjevanju izzivov. Karte lahko sotekmovalcem izročijo kadar koli in kjer koli, saj z njimi razpolagajo ves čas. Ko karto sotekmovalcu izročijo, mu morajo povedati: »Izvoli, bodi faca, izpolni izziv.« Igralec, ki izziv prejme, ga mora tudi izpolniti, če tega ne stori ali mu izziv spodleti, izgubi točko. Igra se konča, ko vsak sodelujoči igralec svojim sotekmovalcem razdeli vse karte, ki jih je imel ob začetku igre, zmaga pa tisti, ki po preteku dogovorjenega časa zbere največ točk.

»Igra je zanimiva, ker nikoli ne veš, kdaj lahko od drugih pričakuješ karto z izzivom. Poleg tega karte dobijo različne pomene, lahko gre za zabavo, učenje, lekcije, odvisno od tega, v kakšne situacije te sotekmovalci postavijo. Igro lahko popestrijo tako imenovani jokerji in druge karte, ki določijo,  da mora izziv sprejeti tisti, ki je karto izročil,« je rekel Srkoč, ki igro največkrat igra s svojim dekletom. Igralci, ki so igro že preizkusili, so nad njo navdušeni, saj ponuja ogromno smeha, zabave in sprostitve ter spodbuja druženje, »ki ga v današnjem času primanjkuje zaradi hitrega tempa življenja.« 

Kolo sreče in srečke 

Dvaintridesetletnik pravi, da o patentiranju igre ne razmišlja, saj si je ne nazadnje pri njeni zasnovi pomagal z idejami na spletu. Prav tako ne želi omejevati nikogar, ki bi želel njegovo igro uporabiti pri doseganju svojih ciljev. »Zame je najpomembneje, da nekaj dobrega prispevam k družbi. Če sem lahko komu v pomoč na tak način, me to le veseli.«



Je pa Sandi Srkoč nedavno vzpostavil spletno trgovino, ki nosi isto ime kot njegova igra, ter izdelal nekaj paketov kart, ki jih bo tam prodajal po nizki ceni. Hkrati bo ves čas dopolnjeval izzive, izboljševal videz kart in embalažo, v kateri so karte. Upošteval bo tudi mnenja kupcev, zato bodo, kot pravi, vse nadaljnje različice igre in embalaže bolj optimizirane in kakovostne.

sandi-srkoč, bodifaca, igra
Osebni arhiv
Sandi Srkoč.

O snovanju nove igre še ne razmišlja, njegov trenutni cilj je lansirati igro na trg. V nadaljevanju bo prav tako iskal nove različice te igre, namesto kart bo morda uporabil kolo sreče ali bo izdelal karte v obliki srečk, na katerih bodo morali tekmovalci najprej podrgniti polje z napisom, da bodo izvedeli za izziv. »Zamisli imam veliko, treba se je le prepustiti, najti inspiracijo, potem pa bom že začutil, ali je to nekaj, kar bi lahko bilo zanimivo za družbo. Sedaj je na vrsti predvsem predstavitev moje ideje širši družbi,« nam je še zaupal Sandi Srkoč.



sandi-srkoč bodifaca družabna-igra