vestnik

Prekmurje v knjigi rekordov z novim dosežkom

Jože Gabor, 15. 2. 2022
Jože Gabor
Za kuhanje prekmurskega bograča je skrbelo šest kuharjev.
Popularno

Lendava s prekmurskim bogračem tudi uradno v Guinnessovi knjigi rekordov

Zavod za turizem in razvoj Lendava in Občina Lendava, ki sta septembra lani organizirala kuhanje bograča za Guinnessovo knjigo rekordov, sta s sedeža Guinness World Records prejela certifikat, da so njihov svetovni rekord potrdili.

V velikem kotlu so skuhali 1801 kilogram prekmurskega bograča.

bograč, lendava, guinnessov rekord
Osebni arhiv
Certifikat o potrditvi rekorda.

Šest kuharjev in dvajset pomočnikov je 3. in 4. septembra pripravljalo in kuhalo bograč skoraj 16 ur. S kuhanjem so začeli v petek ob 21. uri, zaključili pa so ga v soboto ob 12.30. Na koncu so stehtali vsebino velikega kotla, v kateri je bilo 1801 kilogramov prekmurske jedi. Vodja šestčlanske kuharske ekipe je bil Jožef Horvat, ob njem pa so se ob kotlu vso noč in v soboto dopoldan trudili še Roman Žižek, Arpad Berki, Jože Činč, Ivan Breznik in Jože Felšö. V 26-članski ekipi so bili trije poklicni in trije ljubiteljski kuharji, člani mestne skupnosti Lendava in krajevnih skupnosti v občini, sodelavci Zavoda za turizem in razvoj Lendava ter gasilci.

bograč, knjiga-rekordov, rekordni-bograč, guiness-knjiga, guinnesov-rekord
Jože Gabor
V Lendavi padel rekord.

400 kilogramov čebule so pražili tri ure. V rekorden bograč so dali še tri kilograme česna, 220 kilogramov govedine, 160 kilogramov divjačine, 300 kilogramov svinjine, 400 kilogramov krompirja in 22 kilogramov začimb. Pred zaključkom kuhanja so vanj vlili še 12 litrov belega in rdečega lendavskega vina. Okrog 3500 porcij bograča so razdelili obiskovalcem prireditve. Velik kotel so si izposodili od Občine Velika Polana. V njem so v Veliki Polani leta 2013 kuhali bujto repo in prišli v Guinessovo knjigo rekordov.

lendava guinnessov-rekord bograč
Kaj zdaj berejo drugi