vestnik

Prekmurka v boju za Miss Slovenije

Ines Baler, 17. 3. 2019
Osebni Arhiv
Prekmurka si želi postati uspešna in samostojna ženska.
Popularno

Eva Kosi iz Korovec je 21-letna študentka zdravstvene nege in polfinalistka izbora za Miss Slovenije. Pravi, da je njena prednost ta, da je drugačna od ostalih. V preteklosti se je borila z anoreksijo, v življenju si želi na podlagi izkušenj pomagati ljudem, ki se soočajo z duševnimi težavami. Vsem prebivalcem pokrajine ob Muri pa sporoča, naj jo podpirajo še naprej, saj njen cilj ni samo predstaviti sebe: "Kot ponosna Prekmurka želim predstaviti tudi Prekmurje." 

Zakaj ste se odločili prijaviti na izbor za Miss Slovenije? Se ukvarjate z manekenstvom?
Miss Slovenije sem spremljala že nekaj časa in ugotavljala, ali je to zame ali ne. Ker je projekt v zadnjih nekaj letih doživel korenite spremembe in ni več zgolj navadno lepotno tekmovanje, sem se odločila izkoristiti priložnost in se prijavila. Sama nisem pristašinja lepotnih tekmovanj, kjer se poudarja zgolj zunanja lepota in lepotni ideali. Sodobni projekt Miss Slovenije pa je več kot le to, je izkušnja za življenje. Z manekenstvom se nisem nikoli ukvarjala. Zdi se mi, da ljudje prevečkrat povezujejo Miss Slovenije z manekenstvom, v resnici pa je to povsem nekaj drugega. Eden izmed mojih ciljev je zato ta, da javnost ozavestim, da Miss Slovenije ni tekmovanje, temveč projekt, ki traja celo leto. Dekleta se ves čas trajanja projekta izobražujemo in udeležujemo različnih priprav in dogodkov, delujemo pa pod sloganom »podpirajmo slovensko«.
Uvrščeni ste v polfinale. Kaj vas čaka v prihajajočih mesecih?
Kar nekaj obveznosti. Naši poslovni partnerji za nas pripravljajo zanimiva izobraževanja na različnih področjih. Polfinalistke se bomo v udeležile tudi družabnih dogodkov, kot so različni športni dogodki, koncerti, navtični sejem v Portorožu. Seveda pa imamo predvidenih tudi nekaj fotografiranj. Je pa res, da bo zelo hitro prišel 18. maj, ko bo izbor finalistk.

b5c830c4054926bbee4d3ee619ab8781
Osebni Arhiv
Predstavitev polfinalistk je potekala v Marini Portorož.


V katerih preizkušnjah oziroma aktivnostih ste se polfinalistke že preizkusile?
Imele smo nekaj skupinskih srečanj. Najpogosteje se zberemo v Rimskih Termah ali v Marini Portorož. Po navadi so vključena tudi skupinska fotografiranja. So pa bila začetna srečanja namenjena predvsem pripravi na prvo uradno predstavitev, ki je bila 23. februarja, ko se je vsaka posebej predstavila. Naše aktivnosti so večinoma povezane s slovenskimi partnerji, saj se trudimo podpirati slovensko. Tako dekleta dobivamo izzive, ki imajo zastavljeno rdečo nit, opravljamo pa jih vsaka po svoje, na osnovi lastne domišljije in kreativnosti.
Vi kot predstavnica Pomurja ste javnosti predstavili svojo regijo.
Eden od izzivov je vključeval predstavitev manj znanih slovenskih krajev in njihovih značilnosti. Jaz sem javnosti predstavila lepote Pomurja, ki jih ni malo. Ker sem edina polfinalistka iz tega dela Slovenije, čutim odgovornost, da ga, kar se da najbolje zastopam in predstavim širom Slovenije. Sodelovanje s Slovenskimi železnicami sem izkoristila in se z vlakom vsak dan odpravila v en kraj ter ga predstavila.Tako sem bila najprej na Hodošu, od koder sem se z vlakom odpeljala do Murske Sobote. Na Goričkem sem se naučila pripraviti prekmursko gibanico. V Ljutomeu sem se na hipodromu seznanila z zgodovino kasaštva in se fotografirala z enim izmed najuspešnejših kasaških konj. Za konec pa sem obiskala še vinsko cesto Jeruzalem, ki navdušuje s svojimi razgledi, možnostjo rekreacije v naravi, lokalno kulinariko in pestro ponudbo najboljših vin. Kar se tiče sotekmovalk pa moram povedati, da sem zelo vesela, da sem spoznala toliko zanimivih in raznolikih deklet. Vse so bile takoj navdušene nad mojo prekmursko govorico. Ko sem se za šalo predstavila v prekmurščini, smo se vse precej nasmejale.



Kakšne odzive dobivate od najbližjih in iz okolice?
Imam močno podporo družine, za kar sem neskončno hvaležna. Odzivi okolice pa me zares presenečajo. Včasih kar ne morem verjeti, da imam tolikšno podporo, tudi od ljudi, od katerih je morda ne bi pričakovala. Na družbenih omrežjih sem prejela kar nekaj prijetnih zasebnih sporočil, ki mi dajejo motivacijo za naprej. Je pa res, da v takšnih situacijah človek tudi hitro spozna, kdo mu zares privošči uspeh in kdo ne. Spoznala sem, da je nekatere ljudi bolje pustiti za sabo in stremeti k uresničitvi lastnih ciljev.
Kakšni pa so vaši prihodnji cilji, se želite uveljaviti v modnem svetu?
Teh je kar veliko in tu se morda celo najbolj razlikujem od večine deklet. Ne morem reči, da me moda ne zanima, zelo rada sodelujem tudi kot model na kakšnih fotografiranjih. Vendar se bom glede tega raje prepustila toku. Moji dolgoročni cilji so nekoliko drugačni. Deloma je za to kriv boj z anoreksijo, ki sem jo prebolela, deloma pa moja osebnost, ki je že od nekdaj usmerjena v pomoč drugim. Vsekakor želim biti v pomoč ljudem, ki se soočajo z duševnimi težavami, predvsem mladim dekletom, ki so v tistih najbolj občutljivih letih in šele oblikujejo svojo samopodobo. Na podlagi lastnih izkušenj jim želim sporočiti, da je včasih lepota prav v tem, da smo drugačni in odstopamo od večine. Trenutno zaključujem dodiplomski študij zdravstvene nege in na tem področju si želim še napredovati. Vsekakor pa hočem postati uspešna in samostojna ženska.


Imate kakšno vzornico?
Moje vzornice so vse razgledane, uspešne in avtonomne ženske, ki imajo lastne ambicije in cilje. Ženske, ki so zveste same sebi in se ne spreminjajo, da bi ustrezale družbi in tiste, ki se zavedajo, da je lepota veliko več kot samo lepa profilna fotografija na Instagramu.
V preteklih letih se je nekaj Pomurk uspešno predstavilo na izboru za Miss Slovenije. Se poznate z njimi, ste dobili kak nasvet?
Z nobeno se osebno ne poznam. Se pa razlikujemo tudi v tem, da so dekleta sodelovala že prej, ko je izbor izgledal precej drugače.
Kaj vas loči od drugih polfinalistk oziroma na katere atribute stavite?
Zdi se mi, da sem kar precej zrela za svoja leta in ugotovila sem, da na življenje gledam nekoliko drugače kot večina deklet. Šla sem skozi nekaj težkih življenjskih obdobij, ki so me izoblikovala tako, da znam ceniti majhne stvari, hvaležna sem za vse pozitivno, kar mi je v življenju dano. Moja največja prednost pa je, da sem drugačna,in da odstopam od večine. Ne nazadnje pa sem tudi edina predstavnica Pomurja.

16ee21eb6a56fedf6a16c50137683e6c
Osebni Arhiv
Z vlakom se je podala v pomurske kraje.


S čim pa se sicer ukvarjate, verjetno imate kakšne hobije?
Skoraj vse življenje sem se aktivno ukvarjala s športom, šest let sem trenirala atletiko in pet let tenis. Zadnje čase se v športu aktivno ne udejstvujem, rada pa hodim na sprehode in tečem. Nikakor pa ne morem brez glasbe. Karkoli že počnem, vedno zraven poslušam glasbo, ki me navdihuje. Imam tudi svoj ritual – rada se umaknem v naravo, kjer sem sama s svojimi mislimi, se umirim in odmislim probleme.
Katere vrednote tekmovalke zastopate?
Predstaviti želimo "zdravo" lepoto. Projekt Miss Slovenije za razliko od tujih ne idealizira, temveč stremi k temu, da se predstavi celostna lepota. Najbolje se bom izrazila, če uporabim besede organizatorke projekta Jelke Verk, ki pravi: »Slovenska miss se od drugih razlikuje v tem, da je dekle za poročiti.«

1f6c8d2a4eb2433246f5076d5051acb4
Osebni Arhiv
Obiskala je Jeruzalem.

1654e60e9f89db23239a8ca68411a936
Osebni Arhiv
Polfinalistke v projektu podpirajo slovenske izdelke.

Osebni Arhiv
Eva Kosi je polfinalistka izbora Miss Slovenije. 
Eva Kosi KOROVCI
Kaj zdaj berejo drugi