vestnik

Prekmurka v Nemčiji: Pilote opominja na Slovenijo

Ines Baler, 1. 10. 2019
Osebni arhiv
Mateja Škalič.
Popularno

Najpogostejša vzroka, da nekdo rodno grudo zamenja za tujo zemljo, sta zaposlitev in ljubezen. Zadnja je bila vzrok za to, da je Mateja Škalič januarja letos Veščico zamenjala za Langenhagen v Nemčiji.

»Moj bodoči mož prihaja iz Nemčije in že dlje sva preučevala različne možnosti, kako končati razmerje na daljavo in si ustvariti skupno življenje,« začne pripovedovati sogovornica. S selitvijo pa je bila povezana tudi zamenjava službenega okolja. »Zadnjih enajst let sem delala kot stevardesa pri Adrii Airways, zato sem tudi novo službo iskala na tem področju. Prijavila sem se na razpis pri podjetju Tuifly, dobila službo z bazo v Hannovru in od februarja tako lahko še naprej opravljam delo stevardese,« pove Škaličeva.


Kraj Langenhagen v zvezni deželi Spodnja Saška ima okrog 55 tisoč prebivalcev in leži v okrožju Hannovra. Kot zanimivost Škaličeva pove, da je mesto pobrateno s slovenskim Novim mestom. »Mesto velja za precej neprivlačno, Hannover pa za dolgočasnega. Vseeno se mi zdi, da sta za nekoliko večji mesti razmeroma mirna in varna. V bližini so še Hamburg, Berlin in Bremen, tako da se vedno najde kaj, kar lahko počnem,« opiše in pove, da se s fantom z veseljem večkrat odpravita na krajše izlete z motornim kolesom, rada kolesarita, predvsem pa obiskujeta koncerte. Tudi spoznala sta se na enem od njih, leta 2011 na takratnem Metalcampu, ki se je v vmesnem času preimenoval v Metaldays. »Če ne bi bilo njega, se verjetno ne bi nikoli preselila v tujino, saj sem bila doma zadovoljna,« še pripomni. Eno od prednosti bivanja v tujini vidi v tem, da se lahko udeleži neprimerno več koncertov kot v Sloveniji. Predvsem pa ji je pomembno to, da ji za to, da bi videla fanta, ni treba preživeti več ogromno časa na letališčih.

nemčija, prekmurka-v-tujini, mateja-škalič
Osebni arhiv
Ogledala si je tudi Externsteine pri Horn-Bad Meinbergu, eno od naravnih znamenitosti v Nemčiji.


Prijetno kljub muhastemu vremenu
Narava dela Mateji Škalič omogoča, da si v mesecu lahko vzame več prostih dni skupaj, zato se enkrat mesečno tudi vrača v Prekmurje. Da se sreča z domačimi, prijatelji in da okusi zelenjavo z maminega vrta. To so namreč stvari, ki jih najbolj pogreša. Kot pravi, se na bivanje v Nemčiji še vedno privaja. »Čeprav za Nemce to veliko ljudi ne trdi, se mi zdi, da so tukaj na severu ljudje bolj odprti kot pri nas.« Pa tudi na vreme, za katero pravi, da je velikokrat zelo vetrovno in spremenljivo, se še mora navaditi. »Poleti je sicer zadnjih nekaj let razmeroma vroče, zime so mile, vendar z neprijetno vlago v zraku. Prav tako je pozimi zelo hitro tema. Poleti je sicer prijetno, da je ob 22.30 še svetlo, toda če je treba zgodaj v posteljo, to ni najbolj prijetno. Še posebno če imaš službo, kjer moraš včasih vstati tudi ob enih ponoči,« opisuje v Nemčiji živeča Prekmurka.

Mateja Škalič, Prekmurka v tujini, Nemčija
Osebni arhiv
Mateja Škalič na spominskem kraju nekdanjega koncentracijskega taborišča Bergen-Belsen.


Življenjski standard in plače so severno od nas višje. »Mogoče si ravno zato večkrat na leto privoščijo dopust ali krajše oddihe. V službi tudi opažam, da se veliko starejših odpravi na dopust z letalom ali celo prezimijo kje na toplem,« pripoveduje. Posebno ji je všeč dobra organiziranost javnega prometa, tako da lastnega avtomobila za opravke sploh ne potrebuje. Med dosedanjim bivanjem v Langenhagnu je Škaličeva opazila, da večina Nemcev ne ve, kam geografsko umestiti Slovenijo. »Zelo redko naletim na koga, ki je bil v Sloveniji. Tisti, ki jo poznajo in so jo že obiskali, pa so navdušeni nad našo naravo. Velikokrat tudi kolegi piloti Slovenijo izpustijo, ko opisujejo pot letenja, če ta vodi prek naše države. Zaradi tega jih tudi večkrat oštejem in skušam Slovenijo umestiti na zemljevid Hannovrčanov,« pove Škaličeva, ki drugih Slovencev tam še ni spoznala. »Pozna pa fantov prijatelj neko Slovenko, vendar se še nisva uspeli srečati,« še pove in doda, da so Nemci na tujce navajeni, tako da je življenje tam kar prijetno.

prekmurka-v-tujini mateja-škalič