vestnik

Prekmurka v Radstadtu: Jezik naj ni ovira za selitev 

Ines Baler, 10. 1. 2019
Osebni Arhiv
Ob prostih dneh se večkrat poda na krajši izlet.
Popularno

Mnogo Prekmurcev in Prekmurk je svojo zaposlitev našlo v sosedni Avstriji, a večina jih je dnevnih migrantov. Klavdija Banfi pa se je pred petimi leti v Avstrijo preselila. Živi blizu Schladminga in dela v gastronomiji. Povprašali smo jo o njenem življenju tam, nismo pa mogli niti mimo vremenskih razmer in snežnih padavin, ki so v zadnjih dneh zajeli dele naše severne sosede. 

Klavdijo Banfi življenjska pot sicer ni odnesla daleč stran od domovine, a vseeno jo je zapustila. "V Avstrijo me je pot zanesla pred petimi leti, ko je tedanji fant tam dobil zaposlitev. Kljub slabemu znanju nemškega jezika sem si rekla, zakaj pa ne. Trenutno živim v Radstadtu, tam imam stanovanje in sem zaposlena v gastronomiji", pripoveduje. Omenjeni kraj se nahaja blizu znanega mondenega smučarskega središča Schladming. Po besedah sogovornice, na tistem območju ne srečuje dosti Slovencev, ampak so tam večinoma Madžari in Bosanci: "Imam pa srečo, da živi v moji bližini tudi mama s partnerjem." Tam se je Banfijeva posvetila tudi delu s konji in jahanjem: "Moja ljubezen do teh živali je tu še zrasla in temu posvečam tudi večino svojega časa. Poleg službe in učenja nemškega jezika, seveda."

c22281e11fd806d954ff6801300bac5b
Osebni Arhiv
Prosti čas najraje preživi v naravi in v družbi konj.


f1cdceef27aaa4e9401c2c2ef54e0b55
Osebni Arhiv
Naučila se je tudi jahati.

Kakšne so snežne razmere v njeni okolici?

V zadnjih dneh mediji množično poročajo o obilnih snežnih padavinah v nekaterih predelih Avstrije in Nemčije. Kako pa je na avstrijskem Štajerskem? "V Radstadtu je zapadlo okrog meter in pol snega, v bližnjem Salzburgu pa skoraj tri metre. Napovedujejo ga še več. Ker pa so ljudje v teh krajih podobnih razmer navajeni, imajo dobro pripravljene pristojne službe. Kljub vsemu pa menijo, da je letos že zapadlo sorazmerno precej več snega kot v prejšnjih letih. Nekatera okoliška smučišča so denimo že zaprli, turiste pa naprošajo, da zaradi nevarnosti plazov raje ostanejo doma," opisuje Banfijeva, ki ob tem še dodaja, da je za varnost ljudi kot tudi za razmere na cestah dobro poskrbljeno.


1238d791c56f575a7ecac8b25dd84339
Osebni Arhiv
Sogovornica pravi, da so pristojne službe dobro pripravljene.

94f02b07c3d4ef4f1ce3035b33dd09c3
Osebni Arhiv
Prosti čas najraje preživi v naravi in v družbi konj.


b6a26a88314d2b2d71551f59098f494c
Osebni Arhiv
V Radstadtu je zapadlo meter in pol snega, v Schladmingu pa trije metri.

Prosti čas najraje preživi v naravi

Klavdija Banfi, ki sicer prihaja iz Dokležovja, se v domovino vrača približno vsake tri mesece. Kljub temu, da pogreša Slovenijo in prijatelje, ter stresnemu delovniku, pa pravi, da je z življenjem v Avstriji zadovoljna. "Našla sem si avstrijske prijatelje, kot tujka se nisem srečala z nobenimi ovirami, je pa to seveda odvisno od območja, v katerem se nahajaš. Na začetku sem bila bližje slovenski meji in tam so razmere za delo dosti bolj nevzdržne. Tu, kjer sem sedaj, pa mi je všeč. Ljudje so prijazni, plače so boljše, bi si pa želela več Slovencev v bližini," dodaja. Ko ima proste dni, gre rada na kakšen krajši izlet ali zgolj na sprehod v naravo. V poletnih mesecih je na primer obiskala Wilde Wasser Weg v Schladmingu. Vsem, ki razmišljajo o novih priložnosti v sosednji državi pa Banfijeva sporoča: "Tudi, če vaše znanje nemščine ni popolno, kar pogumno. Izgubiti ne morete skorajda nič, pridobite pa nove izkušnje in nova znanja."


b5c6946082ca2e0647d91984c8f9b1eb
Osebni Arhiv
Klavdija Banfi že pet let živi in dela v sosednji Avstriji.

Osebni Arhiv
Prelep pogled na zasneženo pokrajino. 
Pomurka v Avstriji Klavdija Banfi