vestnik

Preverite, kje v Pomurju lahko danes kavo plačate z verzom

STA, I.B., 1. 10. 2019
Reuters
Fotografija je simbolična.
Popularno

Od današnjem mednarodnem dnevu kave je odprlo vrata 19 poetičnih kavarn po Sloveniji, v katerih bo račun mogoče poravnati z verzi. Iz pesmi bo nastala knjižica za vse, ki potrebujejo spodbudo v težkih trenutkih. V spodbudo gostom, da napišejo verze, pa bosta dva uveljavljena pesnika: v Ljubljani Glorjana Veber in v Mariboru Feri Lainšček.

V sklopu pobude Srečaj se z verzom bodo brezplačno kavo ali čaj kuhali v 19 slovenskih lokalih. Dve izmed kavarn, in sicer ljubljanska kavarna Lokus in mariborski lokal e-Kafe, pa bosta gostili Glorjano Veber in Lainščka, ki bosta gostom pomagala prebuditi navdih, prebiti led in na papir izvabiti verze in pesmi, ki spodbujajo in opogumljajo. Pesnika bosta pripravila knjižico poezije, ki bo namenjena vsem, ki potrebujejo podporo, najprej pa zlasti predstavnikom Združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, bolnikom in njihovim svojcem. "S svojimi stihi in mislimi bodo v izbranih pesniških kavarnah bodrili k smelim korakom v življenje tiste, ki so se kot oni sami znašli na življenjski prelomnici," so sporočili iz podjetja Julius Meinl, ki je pobudnik in organizator akcije.

Kavo lahko z verzom plačate tudi v Dionizu v Ljutomeru in v City Caffeju v Murski Soboti. 

"Mogoče smo pozabili, kar ptice niso, da je petje namenjeno proslavljanju sveta. Poezija zato proslavlja življenje in krepi njegovo lepoto. Človeku v nas daje hrabrost, širi meje njegove zavesti in ojača notranjo melodijo. Ko s kavo pozdravimo dan, pozdravimo sonce, pozdravimo pesem v nas," je akcijo pospremila Glorjana Veber. 

kava coffee-2535471_1920
Pixabay
Kava

Lainšček pa je o pobudi povedal: "Veselim se pesniške knjige, ki jo bomo skupaj napisali 1. oktobra. Združilo nas bo iskanje občutkov lepega, spraševanje o smislu, želja po ohranjanju upanja in gotovo še marsikaj. Prepričan sem namreč, da človek v resnici pesniško prebiva na tem svetu in trenutki, ko zmore to tudi izraziti, se mi zdijo še posebej dragoceni."

poezija akcija