vestnik

(PREŽIVETJE V DIVJINI) Matej Kelemen: "Nisem vedel, kaj me čaka"

T. L., 12. 9. 2020
Osebni arhiv
Tudi sam deli nasvete z drugimi na Youtubu in Facebooku.
Popularno

V prvi sezoni pustolovske oddaje Preživetje v divjini je z izzivom uspešno opravil Prekmurec. Matej Kelemen se je podal na preizkušnjo v slovenske gozdove in pokazal veliko volje in vzdržljivosti. Z nami je delil, kdaj mu je bilo najtežje, zakaj se je prijavil in s kakšnim nenavadnim hobijem se ukvarja.

26-letni Matej Kelemen iz Murske Sobote, inženir geologije in strasten pustolovec, ima že od nekdaj tesen odnos z naravo. Že kot otrok je očeta pogosto spremljal na ribolov. Nad tehnikami preživetja in bivanja v naravi pa ga je navdušil Bear Grylls, zvezdnik resničnostnih oddaj Survivor (Neverjetno preživetje). »Zdelo se mi je zelo zanimivo, kako zna z minimalnimi pripomočki improvizirati vse, kar je potreboval za preživetje v ekstremnih pogojih,« z navdušenjem začne Matej, ki se je tabornikom pridružil zgodaj v osnovni šoli. Njegovo navdušenje do spoznavanja novih tehnik pa je z leti le raslo. Usodni trenutek se je zgodil pred devetimi leti, ko je na svetovnem skavtskem srečanju srečal prav Beara Gryllsa. »Sicer je bil daleč na odru, ampak vseeno. No, tam smo imeli tudi delavnico kovanja in primitivnega prižiganja ognja. Skoval sem si kos jekla, ki sem ga potem uporabil skupaj s kremenom, da smo zanetili ogenj. Takrat me je to popolnoma prevzelo in odločil sem se, da se bom o netenju ognja in preživetju v naravi naučil vsega, kar se da,« strastno doda.

20200518_085010
Osebni arhiv
Matej Kelemen ima že od nekdaj tesen odnos z naravo.

Ker je Matej navdušen pustolovec, mu je oddaja, v kateri inštruktor Brane T. Červek izbrance uči veščin preživetja in jim postavlja različne izzive, pisana na kožo. »Dejansko sem se prijavil, ker me je zanimalo, kako bi bilo, če me nekdo drug postavi v neko situacijo. Nisem vedel, kaj me čaka, in to je bilo tisto, kar sem želel preizkusiti. Izkušenj iz preživetja v naravi imam sicer kar nekaj. V naravi sem tudi velikokrat prespal. Spal sem v snežni luknji, pozimi v jami, poleti brez spalne vreče ob ognju, prespal sem v naravnem bivaku in še kje,« našteva sogovornik.

Matej Kelemen_planet1
Posnetek zaslona
Inštruktor Brane je Mateja postavil v vlogo ponesrečenca.

Inštruktor Brane je za Mateja in njegova sotekmovalca pripravil fizično zahtevno preizkušnjo, pri kateri je šlo za simulacijo reševanja ponesrečenca na težko prehodnem terenu. »Sotekmovalcev pred oddajo nisem poznal, prvič sem ju videl pred kamero. To me je sicer malo skrbelo, a smo se hitro ujeli in spoznali, da znamo sodelovati. Res smo bili dobro ekipa. To se mi je najbolj vtisnilo v spomin,« iskreno doda. Matej je bil v prvem delu preizkušnje v vlogi ponesrečenca, sotekmovalca pa sta ga morala na nosilih nesti v dolino. »Rečna struga je bila res spolzka. Ko jima je na začetku nekajkrat zdrsnilo, sem se malo prestrašil. Ko sta me prenašala čez tolmune in sta padla v vodo, mene pa jima je uspelo obdržati nad gladino, sem vedel, da jima lahko popolnoma zaupam,« opiše dogajanje.

Matej kelemen_planet5
Posnetek zaslona/Planet TV
'Ponesrečenca' Mateja sta Klemen in Niki morala uspešno na nosilih prenesti v dolino.

Sogovornik priznava, da so bili tudi težki trenutki. »Ko sem čakal Nikija in Klemna, da me rešita, sem več kot pol ure bil v mrzli vodi. Bil sem ves premražen, še dobro, da nam je bilo naklonjeno vreme. Tisti dan je bilo sončno in nas je vsaj malo ogrelo,« opiše. Po uspešno opravljenem izzivu je inštruktor Mateja proglasil za 'ozdravelega'. »To so bile najlepše besede. Bil sem izredno vesel, saj sem želel sotekmovalcema na vsak način pomagati. In takrat se je začel moj najljubši del,« doda.

Matej Kelemen_planet7
Posnetek zaslona
Fantom je v nekaj minutah uspelo zanetiti ogenj.

Fantje so morali pred mrakom zanetiti ogenj, Mateju je to skoraj samemu uspelo v desetih minutah. »Moja največja strast je netenje ognja na vse mogoče načine. Vse od takrat, ko sem prvič ujel iskro in zanetil ogenj, pa do zdaj, ko sem to naredil že velikokrat, je občutek, ko zanetim ogenj, enako magičen kot tista prva iskra, ki je v meni vzbudila to strast,« opiše. Da so do ognja prišli tako hitro, je nekoliko pripomoglo tudi dejstvo, da se v bližini njihovega tabora sprehaja medved. »Videli smo njegove stopinje. To je vsekakor bila dodatna motivacija,« doda. Po tem, ko jim je uspelo tudi to, so vedeli, da so izziv uspešno opravili.

Matej kelemen_planet8
Posnetek zaslona
Matej Kelemen v oddaji Preživetje v divjini.

Fantje so kot prvi in edini v tej sezoni bili kos prav vsem izzivom, ki jim jih je pripravil Červek, zato so ob koncu prejeli črne certifikate: »Izkušnja je bila res zanimiva in nevsakdanja. Je res dobra priložnost, da spoznaš samega sebe in svoje sposobnosti in zmogljivosti. To je dobra popotnica za življenje.« Kot še doda Matej, je Branetova šola nedvomno super izkušnja. »Ima strogo vojaško šolo in res obvlada stvari. Vidi se, da ima ogromno izkušenj, katere z veseljem deli. Kljub strogosti je preprost in zelo prijazen. Med izzivom sem mu popolnoma zaupal in vedel, da zna, kaj dela. Potisne te iz cone udobja in postavi v težko situacijo, iz katere se lahko naučiš marsikaj. Postati inštruktor kot on pa bi bila češnja na vrhu smetane, saj bi lahko počel to, kar me najbolj zanima,« doda Matej, ki svoje izkušnje in nasvete deli na Youtubu in Facebooku pod psevdonimom Bushcraft. Predvsem, da bi prikazal, kaj vse se lahko od narave naučimo.

Poleg učenja tehnik v naravi so njegova velika strast različni športi. V osnovni šoli se je sicer preizkusil tudi v nogometu, rokometu in košarki, ampak se v teh športih ni našel. Takrat je odkril parkour. Disciplino, v kateri udeleženci tečejo po namišljeni poti in pri tem čim hitreje premagujejo ovire.»Našel sem točno tisto, kar sem počel ves čas. Pri tem športu urimo um in telo, treniram pa ga že več kot deset let. Čeprav se marsikomu zdi, da smo tisti, ki se ukvarjamo s tem športom, nekakšni adrenalinski odvisniki, ki tvegamo življenja, je resničnost povsem drugačna. Večina treningov je narejena na tleh v varnih pogojih,« še doda. S prijatelji so tako lani ustanovili društvo Parkour Slovenija, saj želijo združevati ljudi, ki se ukvarjajo ali bi se želeli ukvarjati s tem športom, in hkrati disciplino bolje predstaviti v Sloveniji.

matej kelemen_planet16
Posnetek zaslona
Med sotekmovalci se je spletlo pravo prijateljstvo.

Posnetek zaslona
Matej in njegova sotekmovalca so bili edini v tej sezoni, ki so uspešno opravili vse izzive. Ekipa je navdušila inštruktorja Braneta T. Červeka.
matej-kelemen bushcraft preživetje-v-divjini
Kaj zdaj berejo drugi