vestnik

(PRI GORANU) Spominov dovolj za knjigo

Maja Hajdinjak, 14. 11. 2021
Osebni arhiv
Okrepčevalnica pri Goranu.
Popularno

Smeli načrti na idilični lokaciji. Ponujajo domače jedi in sami pridelujejo vino.

Na skoraj najvišji točki Moravskih Toplic, na koncu najdaljše ulice v kraju, kot jo označuje že ime – Dolga ulica, stoji Okrepčevalnica pri Goranu. Idilična lokacija, ki jo obkrožajo vinogradi, ponuja razgled vse do Vinariuma v Lendavi, Pohorja in celo Hrvaške.

Zgodovina okrepčevalnice sega v leto 1995. Kot pripoveduje lastnik Goran Gungl, je takrat doživel nesrečo pri kmetijskem opravilu na domačiji in nekaj časa ni dobil službe. »Zato smo se odločili, da zgradimo vinotoč, saj smo že imeli opravka s turizmom, oddajali smo namreč sobe. Po dobrem letu trdega dela sem vstopil v Vinotoč pri Goranu in moja samostojna gostinska pot se je začela. Seveda je bilo takrat še vse preprosteje kot danes. Kot prvi lastnik še po toliko letih sem se v minulem letu odločil za spremembo,« pove natakar po poklicu, ki ima obenem še službo v Avstriji, tam pa dela v gradbeništvu. Kljub težkim razmeram za gostinstvo, ki jih je v zadnjem letu in pol povzročila epidemija novega koronavirusa, gostinstva ni zapustil, ker, kot pravi, zelo rad dela z ljudmi. Ta čas je izkoristil za prenovo objekta, saj so vinotoč morali zapreti in je bil čas za to. V vsem ga podpira in mu pomaga tudi njegova družina, saj je med tednom v Avstriji, ob koncu tedna pa stopijo skupaj in preživijo čas v Okrepčevalnici pri Goranu, kot se nekdanji vinotoč imenuje po novem.

okrepčevalnica-pri-goranu, moravske-toplice
Osebni arhiv
Okrepčevalnica pri Goranu.

Širitev kulinarične ponudbe

V okrepčevalnici ponujajo domače dobrote, kot so narezki, kuhane klobase, tlačenka, bograč in segedin golaž, po katerih so tudi znani, ponudba pa se po letnih časih ne razlikuje dosti, saj naštete jedi ponujajo vse leto. »Ker pa je to šele začetek nove zgodbe, želimo kulinarično ponudbo v naslednjih letih še razširiti,« doda Gungl.

Gunglovi pridelujejo tudi svoje vino, in sicer laški rizling, šipon in mešano belo namizno vino, med rdečimi vini pa jurko in modro frankinjo. Letno pridelajo od 3000 do 5000 litrov, kar je seveda odvisno od vremenskih razmer.

Gostje k njim prihajajo iz vse Slovenije in tudi sosednjih držav. »Veliko je kolesarjev, pot pa k nam velikokrat pripelje še motoriste, saj sem to tudi sam,« še pove lastnik. Na 26 let dolgi gostinski poti se mu je nabralo zelo veliko zanimivih, lepih in prijetnih dogodkov, so pa bili kdaj tudi slabi. »Tega je toliko, da bi lahko napisal knjigo,« v smehu pove Gungl.

okrepčevalnica-pri-goranu, moravske-toplice
Osebni arhiv
Ponujajo domače dobrote, med katerimi so tudi narezki. Foto osebni arhiv

V načrtu gradnja apartmajev

Poleg podobe objekta so spremenili tudi dejavnost. »Načrti in želje za naprej so veliki. Pravijo, da kjer je volja, je tudi moč, in to drži zame. Zato si želimo povečati kuhinjo, z njo pa tudi ponudbo. Moj najzahtevnejši načrt pa je gradnja bungalovov oziroma apartmajev. To je moja pobuda, je pa tudi res, da veliko gostov zaradi lepe lokacije in mirnega kraja sprašuje po nastanitvi pri nas,« še pove Gungl.

pri-goranu hrana pijača suhi-vrh
Kaj zdaj berejo drugi