vestnik

Projekt SPIN tudi v Pomurju: "Ljudje potrebujejo spodbudo"

Maja Hajdinjak, 16. 3. 2020
Biserka Sijarič
SPIN akademija v Murski Soboti.
Popularno

Od letošnjega februarja se v prostorih Ljudske univerze Murska Sobota izvaja projekt SPIN.

Njegov namen je spodbujati ljudi, ki so pred izgubo zaposlitve, ali ljudi, katerih zaposlitev je ogrožena zaradi organizacijskih sprememb poslovnega procesa, da se vključijo v ukrepe na trgu dela. Projektne aktivnosti na območju Murske Sobote izvaja Društvo za razvoj človeških virov in socialnih programov Novus pod okriljem vodilnega partnerja Invel. Program sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, kar pomeni, da je za udeležence brezplačen.

»Na začetku sem se udeležila informativne delavnice, kjer so nas seznanili, kaj je SPIN in kako poteka. Takrat sem bila iskreno povedano v dvomih, ali je to

sploh zame. Ko sem prišla na motivacijsko delavnico, se je moje mnenje pozitivno spremenilo – prepričala sta me vsebina in pozitiven pristop. V B-sklopu sem izbrala SPIN akademijo. Usposabljanja se izvajajo 2-krat tedensko. Predavateljica Lea nam vsak teden predava zelo zanimive vsebine glede iskanja zaposlitve, veščin in kompetenc. Prav tako vadimo in se učimo v praksi. Na začetku se vsi udeleženci nismo poznali, vendar smo se zelo hitro povezali in spoprijateljili. Čedalje bolj smo podkovani na področju iskanja zaposlitve. Projekt SPIN mi bo ostal v zelo lepem spominu, saj sem pridobila novo znanje in spoznala zelo dobre ljudi,« je povedala udeleženka akademije SPIN Jasmina.

»Ljudje v Pomurju, še posebej v Prekmurju, pogosto pravijo, da so pozabljeni in odrezani od preostale Slovenije. Menijo, da je trg dela šibkejši kot drugod, ali pa potrebujejo le malo spodbude, pomoči in usmeritev. To bodo odslej lahko dobili v okviru tega projekta,« je povedala strokovna delavka Lea Golub, ki izvaja projekt SPIN v Pomurju. Dodaja, da želijo z njim pomagati udeležencem in jih usposobiti, da se bodo aktivno lotili načrtovanja in razvoja svoje kariere skladno s potrebami delodajalcev na trgu dela. Aktivnosti potekajo v dveh sklopih. Prvi je razvoj kariere, ki zajema informiranje, motiviranje ter organizacijo usposabljanj, spremljanje, mentorstvo, pomoč pri navezovanju stikov s potencialnimi delodajalci, mreženje in podobno, tudi individualno svetovanje oziroma izdelavo individualnih kariernih načrtov. Udeležba v prvem sklopu je pogoj za nadaljevanje usposabljanj drugega sklopa, ki poudarjajo razvoj kompetenc – socialnih, strokovnih, digitalnih idr. Ta sklop zajema izvedbo neformalnih usposabljanj za pridobivanje dodatnih kompetenc v skladu s potrebami trga dela. Med izobraževanja spadajo treningi komunikacijskih veščin, tečaji računalništva, tujih jezikov, usposabljanja s področja marketinga, vodenja itd.

»Predavateljica je zelo prijazna. Usposabljanja me (in tudi druge) zelo osrečujejo. Hvaležna sem, ker sem del usposabljanj, in mi ni žal, da sem se vključila,« je povedala udeleženka Marija.

»Najpogosteje izvajamo t. i. akademijo SPIN, ki je osnovna kombinacija večine ponujenih usposabljanj za lažji, uspešnejši in učinkovitejši nastop na trgu dela,« pove Lea Golub. Vsak udeleženec lahko izbere najmanj 16 šolskih ur usposabljanj oziroma največ 100 šolskih ur. Usposabljanja izberejo na individualnem svetovanju glede na potrebe posameznika za nadaljnji razvoj kariere. »O tem, o čemer smo se pogovarjali na motivacijski delavnici, sem vedela marsikaj. Bilo je nadvse koristno ponoviti že obstoječe znanje, se za nekaj časa zamisliti o sebi, svojem delu in življenju ter biti dodatno motiviran za uresničitev zastavljenih ciljev. Bila je motivacijska delavnica z motivirano predavateljico, ki je vsebino odlično predstavila in se z nami pogovorila,« je dejala udeleženka Tina. 


Več informacij o projektu SPIN je dostopnih na www.drustvo-novus.com, www.invel.si ter FB-straneh Projekt SPIN in SPIN usposabljanja. Za dodatne in specifične informacije v zvezi s projektom, izvajanjem in možnostjo vključitve pa se lahko obrnete na izvajalko Leo Golub, ki je dosegljiva na elektronskem naslovu lea.golub@drustvo-novus.com in telefonski številki 064-199-365.

SPIN projekt pomurje
Kaj zdaj berejo drugi