vestnik

ŠKD Goričko: Pse šolajo že trideset let

Damjana Nemeš, 25. 9. 2021
Vlado Škerlak
Zahvalne listine so na prireditvi ob 30-letnici delovanja društva med drugim prejeli Marjan Granfol, Vlado Grof, Jože Gergorec, Dušan Grof, Danilo Varga in Vlado Škerlak (z leve).
Popularno

Obletnico delovanja društva so zaznamovali s krajšo slovesnostjo, na kateri so podelili zahvalne listine najzaslužnejšim članom.

Koloman Serec, Vlado Grof, Dušan Grof, Geza Slivnjek, Marjan Granfol, Franc Benko, Milan Benko, Jože Gregorec in Milan Vagner so bili najzaslužnejši za ustanovitev Športno-kinološkega društva (ŠKD) Goričko, ki je 2. septembra letos na sebeborskem poligonu, kjer se člani redno sestajajo, s krajšo slovesnostjo zaznamovalo tridesetletnico delovanja. Ob tej priložnosti so podelili zahvalne listine zaslužnim posameznikom v društvu, ki vseskozi skrbijo za vzdrževanje poligona za vadbo, za društvene objekte in si hkrati prizadevajo za gradnjo novih, v zahvalnih nagovorih pa niso pozabili na tečajnike, ki se redno udeležujejo kinoloških treningov ter skrbijo za socializacijo svojih psov, predvsem pa jih urijo za življenje in vedenje v urbanem okolju.


Še naprej želijo vlagati v razvoj
Društvo je svoje dejavnosti v začetku izvajalo na igrišču Kluba malega nogometa Sebeborci, kasneje pa so s soglasjem kluba in Krajevne skupnosti Sebeborci v bližini igrišča postavili montažne prostore, ki so jih ob pomoči Marjana Granfola, prvega društvenega inštruktorja šolanja psov, dobili od Term 3000 Moravske Toplice. Vadbeni prostor so v prihodnjih letih posodabljali, kasneje ga tudi ogradili in postavili žaromete za treniranje ponoči. Delo društva pa ni bilo usmerjeno le v urejanje infrastrukture, ampak predvsem v šolanje psov, s katerimi so njihovi lastniki dosegali zavidljive rezultate na različnih tekmovanjih. Tako so njihovi člani že nekajkrat postali svetovni prvaki in podprvaki na tekmovanjih v sledenju, tudi na državnih tekmovanjih v sledenju so dosegali dobre rezultate.

Športno kinološko društvo Goričko, 30 let 1
Vlado Škerlak
Športno kinološko društvo Goričko

V društvu, v katerem je od leta 2011 vzpostavljena tudi enota reševalnih psov, delujejo številni strokovnjaki na področju šolanja psov. Vodji osnovnega tečaja za športne pse sta Danilo Varga in Vlado Škerlak, ki ob Romanu Bodancu skrbi tudi za polaganje sledi, Bodanec pa s Tadejem Granfolom skrbi še za markacije. Vodje osnovnih začetnih tečajev za športne pse so Zlatka Berden, Eva Gomboc in Sonja Škerlak.


Leta 2012 so tečajniki Roman Bodanec, Luka Taljan, Danilo Škerlak in Vlado Škerlak opravili teoretični del izpita za vodnike reševalnih psov, kar je eden od osnovnih pogojev za opravljanje nadaljnjih izpitov s psom. Na praktične izpite za vodnika reševalnih psov se sedaj s svojimi psi pripravljajo Tamara Brumen, Rudi Stegmüller iz Mladinskega centra Prlekija, s katerim ŠKD Goričko v zadnjih letih odlično sodeluje, ter Vlado in Danilo Škerlak.
»Načrtov in želja za prihodnost v društvu ne manjka. Želimo organizirati kakšno tekmovanje ter razstavo pasemskih psov, prav tako razmišljamo o širitvi poligona in parkirišča, vse za dobro počutje štirinožcev in njihovih vodnikov,« so ob praznovanju še poudarili najbolj aktivni člani društva na čelu s predsednikom Danilom Vargo.

sebeborci psi šolanje kinolog vlado-škerlak