vestnik

Ptičji par si je gnezdo iznajdljivo spletel kar v pokalu

I. B., 16. 7. 2019
Ernest Novak
Par šmarnic si je gnezdo spletel v enem od pokalov.
Popularno

V predprostoru vinske kleti Ernesta Novaka v Vaneči sta si ptiča vrste šmarnica gnezdo spletla kar v pokalu, ki ga je Novak pred leti prejel za svoje vino.

»Raznovrstni ptiči in druge živali so zaradi naše ekološke naravnanosti pri obdelavi vinograda in okolice kleti dolgoletna stalnica. Gnezdo pa smo letos našli prvič. Posebno zanimivo je, da so si za gnezdo izbrali pokal Krajinskega parka Goričko, ki sem ga dobil leta 2008 za šampiona za vino,« je povedal Novak.



Šmarnice so selivke, ki imajo črne prsi, čelo in lica, pri samcu se spomladi na peruti pojavi belo ogledalce, oba spola pa imata rdečkast rep. Vhod v prostor sta si ptici našli v špranji delno odprtega okna, jajca pa je samica izlegla 20. junija. Zadnji od treh mladičev je izletel v začetku meseca.Po besedah Novaka sta si ptiča gnezdo ustvarila v dobrem dnevu, sam pa ptičje družinice ni motil. »Niso bili plašni, vedno ko sem prišel v klet, sem jih z mirnim glasom pozdravil. Ko sta starša pitala mladiče, pa sem jim dal mir,« pove sogovornik. Pesem ptic in obisk sosedovih rac, ki jim skoraj vsak dan od januarja do julija pripravi kopel v luknji na travniku, mu prinašata veliko veselje ob dnevih, ko dela v vinogradu.

401dad92b6b81ccab350ca592542ef10
Ernest Novak
Izlegli so se trije mladiči.

Ernest Novak
Par šmarnic si je gnezdo spletel v enem od pokalov. 
šmarnice gnezdo v pokalu vaneča
Kaj zdaj berejo drugi