vestnik

Radenčan, ki je v Jokerju osvojil 20 tisočakov: "Nagrada bo naložba v prihodnost"

Ines Baler, 10. 10. 2020
Urh Pirc
Andrej Šterman.
Popularno

Andrej Šterman, 27-letnik iz Radencev, je v kvizu Joker, ki ga vodi Mario Galunič osvojil 20 tisoč evrov, najvišjo možno nagrado. Oddajo ste si lahko na prvem programu TV Slovenije ogledali minulo soboto, mi pa smo tekmovalca povprašali, kaj bo z nagrado, kako je bilo na snemanju in kaj počne kot mladi raziskovalec na ljubljanski Fakulteti za farmacijo.

Na začetku sogovornik pove, da Joker ni bil prvi kviz, v katerem se je preizkusil. Že kot otrok je sodeloval v Malih sivih celicah in zmagal v Abecedi, decembra lani pa je bil tudi tekmovalec v kvizu Milijonar. "Na Milijonarju sem izpadel pri enajstem vprašanju, dobil pa sem 1200 evrov. Tam je tako, da ko se ti eno vprašanje zalomi, je konec. Ravno zato mi je Joker bolj všeč, ker omogoča, da se lahko tudi zmotiš. Je pa bil tudi nastop v Milijonarju lepa izkušnja, ker gre za legendarno oddajo in sem jo spremljal že kot otrok," opiše. Kviz Joker je pogosto spremljal in z naslonjača so mu šli odgovori dobro od rok, kljub vsemu pa pravi, da najboljšega rezultata ni pričakoval. "Vprašanja so res težka in odvisno je tudi od tega, kako te ta zadenejo. Moram priznati, da živčen na snemanju nisem bil, je pa bilo čutiti nekaj vznemirjanja," opiše snemanje oddaje, ki je potekalo junija. Odzivi okolice so bili po predvajanju oddaje zgolj pozitivni, kot pravi Šterman, pa ga veseli predvsem dejstvo, da mu ljudje uspeh res privoščijo. 

andrej-šterman, joker, oddaja
Urh Pirc
Televizijsko oddajo vodi Mario Galunič.

Kaj z bo denarjem? 

"Nič posebnega nimam v načrtu, pa tudi država ti dosti vzame, ker je nagrada obdavčena. Jaz vedno rečem, da ko imaš, je treba varčevati in potem lahko tudi mirno živiš, če pride vmes kakšen nepredviden strošek," pravi preudaren mladenič in doda, da bo denar naložba v prihodnost. 

andrej-šterman, joker, oddaja
Urh Pirc
V kvizu ga je spremljal sodelavec Izidor Sosič.

Radenčan vse od začetka študija živi v Ljubljani, sedaj pa je tretje leto mladi raziskovalec na Fakulteti za farmacijo. "Delam na katedri za farmacevtsko kemijo. To je področje, ki se ukvarja z odkrivanjem novih zdravil in odkrivanjem novih sinteznih poti za zdravila." Ob tem še razloži, da se posveča zdravilom za krvne rake oziroma razvija novo sintezno pot zanje. Morda bo naredil tudi kakšno novo učinkovino, kar se bo potem testiralo na celicah. Šterman je trenutno osredotočen na dokončanje doktorata, potem pa bo videl, kam ga bo zanesla pot. Možnosti na področju farmacije je po njegovem mnenju ogromno.

Kuhanje in potovanja

Ker je Šterman ljubitelj dobre hrane, je njegov hobi pisanje bloga foodljie, v katerem ocenjuje ljubljanske restavracije in kavarne. "Blog je v angleščini, ker je primarno namenjen turistom in tujcem, ki pridejo v prestolnico. Pisal sem vedno rad, hrano sem imel vedno rad in zato sem to dvoje združil." Na blogu tako najdete kulinarične izkušnje iz 16 restavracij ter enajstih kavarn, pekarn oziroma slaščičarn. Sicer pa pravi, da so restavracije različne, dobra je tako tista z Michelinovo zvezdico kot tudi preprosta ulična hrana, zato jih med seboj ne želi primerjati. Kuharskih veščin je priučen tudi sam, tako da si dobrote iz domače regije, če si jih zaželi, pripravi tudi v Ljubljani. "Hrana mora biti iz dobrih sestavin in okusna," izpostavi sogovornik, ki nam še zaupa, da ima rad taščine dödöle.

andrej-šterman, joker, oddaja
Urh Pirc
Andrej Šterman je drugi tekmovalec, ki je v Jokerju osvojil 20 tisočakov, vendar edini v takem formatu kviza, kot je sedaj.

Njegov drugi hobi pa so potovanja in raziskovanje neznanih krajev. Najbolj navdušen je nad dopustom, ki sta ga s punco pred dvema letoma preživela v Ameriki. Dekle je kot zdravnica en mesec službovala v eni od ameriških bolnišnic, nato pa sta nekaj časa namenila še spoznavanju tamkajšnjega sveta, za katerega pravi, da je popolnoma drugačen. Potovanje v Ameriko je bilo za oba posebna izkušnja, letos pa sta bolj izbirala slovenske kotičke. "Tako je tudi prav, da vidimo, kaj imamo in znamo to ceniti," še pristavi. 

Celoten prispevek o Andreju Štermanu bo objavljen v četrtkovi številki Vestnika. 

andrej-šterman joker rtv kviz nagrada zmagovalec