vestnik

Razstava pravoslavnih ikon v Lendavi

Jože Gabor, 11. 9. 2021
Jože Gabor
Popularno

V avli lendavske gledališke in koncertne dvorana je na ogled razstava pravoslavnih ikon ikonopisca Alimpija Košarkoskega iz Severne Makedonije.

Razstavo likovnih del avtorja, ki živi v Šoštanju, sta organizirala Kulturno društvo Lendava – Novi Sad, ki mu predseduje Zlatka Frajzman, ter Srbsko kulturno društvo Štajerska skupnost iz Maribora, ki mu predseduje Rade Bakračević. Oba predsednika sta tudi nagovorila obiskovalce odprtja razstave. Odprla jo je veleposlanica Republike Severne Makedonije v Sloveniji Suzana Zelenkovska ob obisku delegacije občine Novi Sad v Lendavi. Dogovorili so se, da bi v delegaciji bil tudi župan tega mesta Miloš Vučević, a se zaradi smrti v družini obiska Lendave ni mogel udeležiti.

razstava, ikone, lendava
Jože Gabor

Rade Bakračević je povedal, da likovna dela enega najboljših ikonopiscev v Sloveniji Alimpija Košarkoskega kažejo, da obstajajo univerzalne vrednote človeštva, ki povezujejo in združujejo ljudi. Avtor razstavljenih likovnih del se je rodil v vasi Vevčani, nedaleč od Ohridskega jezera, kjer se je tudi navdušil nad pravoslavnimi ikonami. Še zelo mlad se je podal v Slovenijo, kje je dobil službo.

DSCF1248
Jože Gabor

Ikone so v pravoslavni veri spomeniki verskih velikanov, ki nas spominjajo nanje in na njihova dela. So pa tudi močno orodje za versko in moralno življenje. Po verovanju pravoslavnih kristjanov ikona izžareva iz sebe svetost in s tem ustvarja duhovno povezavo med vernikom in osebo, ki jo ikona prikazuje.

razstava lendava ikone