vestnik

Reiki terapije: »Dokler nimajo dokazov, ne verjamejo«

Ines Baler, 3. 10. 2019
Nataša Juhnov
Reiki je alternativna metoda zdravljenja s polaganjem rok.
Popularno

Marina Huber se je pred leti zaradi bolezni in izkušenj odločila, da se bo bolj posvetila sebi. Ker so jo od nekdaj zanimale bioenergija in različne terapije, je opravila tečaj reikija.

»Jaz pravim, da je to univerzalna božja energija, s katero se lahko dosti naredi,« pojasnjuje in doda, da je pred kratkim v Radencih odprla reiki center, v katerem sprejema stranke, ki si želijo pomoči na različnih področjih. Kot poudarja, nam mora biti na prvem mestu vedno medicina, preostale oblike pa so alternativa. »Reiki začne pri koreninah. Nič ne bo pomagalo, če bom stranki začela zdraviti glavobol, najprej morava skupaj ugotoviti, zakaj je do glavobola prišlo, in nato delati za odpravo vzroka,« pove.

Reiki je stara japonska metoda naravnega zdravljenja, vendar precej manj poznana kot bioenergetika ali akupresura. V primerjavi z bioenergetiko je reiki nežna energija, ki deluje počasi. »Ko pride stranka k meni, začneva s pogovorom. Tako vidim in čutim, koliko se mi stranka odpre. Če se ne, vodim pogovor v smeri, da se bo, če pa s tem ni težav, začnem terapijo. V prostoru igra meditacijska glasba, stranka se uleže, jaz pa ji začnem roke polagati na točke, na katerih se mi najbolj odpre. Začnejo se prekrvavitev in toplotni valovi. S pomočjo terapije ugotovim, kje se pojavljajo blokade ter kakšne so. Terapija stranke vodi do različnih reakcij, nekateri jočejo, drugi se smejijo, nekateri pa tudi zaspijo,« pravi Hubrova in pojasni, da če nekdo na terapevtski mizi zaspi, pomeni, da je telo preutrujeno. Poleg reikija sogovornica kot dopolnilno dejavnost izvaja terapije s kristali, medijstvo, uroke s svečami ter belo magijo.

radenci, marina-huber, reiki, angelska-terapija
Nataša Juhnov
Marina Huber je v Radencih odprla nov reiki center, v katerem izvaja tudi angelski reiki.


Med strankami prevladujejo ženske
Koliko ljudje v Pomurju tem procesom zaupajo? »Dosti je takih, da dokler nimajo dokazov, ne verjamejo. Ko pa jih dobijo, vidijo, da je nekaj na tem,« ocenjuje. Sprva je bil nekoliko skeptičen tudi njen partner Vinko Lapoša. »Pred več kot 20 leti sem v stari hiši izgubil obesek. Na podstrešju sem nekaj delal, verižica se je strgala in obesek je nekam odletel. Velikokrat sem ga iskal, ampak brez uspeha. Tik pred tem, ko smo nameravali podreti hišo, pa mi je Marina rekla, naj grem iskat in se spomnim pokojnega dedka ter ga prosim za pomoč. Električarji so takrat prišli odklapljat elektriko in sem šel na podstrešje. Bil je že velik nered, in ker je bila to zadnja možnost, da najdem obesek, sem rekel, dedek pomagaj mi ga najti. Nekaj trenutkov pozneje se je na tleh nekaj zasvetilo in čisto začuden sem našel obesek,« pripoveduje Lapoša.


Njene stranke so večinoma ženske, se pa še vedno dogaja, da ljudje ne želijo, da bi kdo izvedel, da obiskujejo terapije. Kot poudarja Hubrova iz Gornjih Slaveč, z eno terapijo, ki traja od pol do tri četrt ure, ni mogoče popraviti vsega. »Če je človek star na primer 50 let, se mu je v teh letih nabralo veliko blokad, zato to traja,« pojasnjuje. Je pa vse odvisno od želja strank. Če si nekdo želi službo in je nikakor ne more dobiti, pravi sogovornica, sta dve možnosti: »Ali je treba pomagati z uroki ali pa želena stvar ni za stranko. Nekaj dni po moji pomoči bi se namreč morale odpirati priložnosti, če se ne, to pomeni, da je stvar zablokirana in bo stranko avtomatsko vrglo na drugo področje, ki je zanjo boljše.« Pri tem delu je po njenem mnenju predvsem pomembno, da je oseba zraven s srcem, veliko pa štejejo tudi izkušnje, ki pridejo z leti. Dodaja, da je reiki zanimiva stvar, ki ti lahko spremeni življenje. »Velikokrat me ljudje tudi sprašujejo, kaj pomeni, da pogosto vidijo iste številke na uri, recimo 12.12. To ne pomeni, da smo po naključju pogledali ob istem času, ampak nam pokojni sporočajo, da so tu, pripravljeni pomagati, le odpreti se moramo. Je pa tudi tako, da je tisti pokojnik, na katerega se najprej spomnimo ob pogledu na številko, z nami,« meni Marina Huber, ki trdi, da so naši predniki vedno prisotni, le vidimo jih ne.

radenci, marina-huber, reiki, angelska-terapija
Nataša Juhnov
Marina Huber si je v Radencih uredila reiki center.


Loto številk ne izbira
Po vsaki terapiji mora poskrbeti za očiščenje prostora, predvsem pa sebe, ker med procesom nase veže negativno energijo. Pravi, da je z reikijem zdravila tudi že mačko, psa in svojo kobilo, ki je imela vnetje. Terapije opravlja tudi na daljavo, ne sme pa jih izvajati med vožnjo ali operacijo. Terapije namreč v telesu izzovejo proces in lahko kdo postane omotičen. Omeni tudi, da lahko med seansami stranke ob sebi zaznavajo energijo pokojnih. »Imela sem stranko, katere mama je mrtva že okrog 20 let. Čutila sem, da je žalostna, ampak navzven tega ni kazala. Ko pa sem izvajala terapijo in sem prišla na točko solarnega pleksusa, je začela jokati. To pa je pomenilo, da je stranka še vedno povezana s pokojno mamo in je ni prebolela. Pred terapijo sem se skušala s pokojnico povezati, da bi bila prisotna med procesom, in ko je stranka prišla, je rekla, tudi mama je tu,« pripoveduje sogovornica.
»Če izžarevaš pozitivno, se ti pozitivno tudi vrača. Lahko rečem, da je tisto, kar je za mano, dobro, da se je zgodilo, ker sem s tem zrasla,« poudari. Dodaja pa še, da jo je že marsikdo prosil, naj mu izbere pravo kombinacijo loto številk. A kot pravi, tega ne počne, saj s tem nase vleče negativno energijo in črno magijo.

reiki terapije marina-huber