vestnik

Učna pot S Tinkom po Ljutomeru

Marina Vrbnjak, 5. 6. 2021
Občina Ljutomer
Kasač Tinko s čebelo Špelo mlajšim in obiskovalcem v knjižici, ki je nastala ob tem, in na poti skozi Ljutomer prikazuje naravno in kulturno dediščino. Foto Občina Ljutomer
Popularno

Da bi v Ljutomer privabili čim več otrok oziroma družin, so vzpostavili učno pot po mestu, ki mlajšim občanom in obiskovalcem na prilagojen in zanimiv način približa vsebine, povezane s kulturno in naravno dediščino mesta, predstavi njegove znamenitosti in zagotovi vsaj uro dolg sprehod po svežem zraku.

Učna pot je nastala v projektu City Cooperation II, ki povezuje 24 mest na območju treh držav, Avstrije, Slovenije in Madžarske. Za nov turistični produkt S Tinkom po Ljutomeru je občina pridobila sofinanciranje, s katerim je pokrila 85 odstotkov stroškov. »Vrednost celotnega projekta je 27 tisoč evrov, v sklopu projekta pa je izpod peresa Saša Pergarja s sodelovanjem ilustratorke Nine Kovačič nastala tudi knjižica z zgodbo. Ciljne skupine so predšolski otroci, šolarji do približno desetega leta in družine z otroki,« je povedala županja Olga Karba. Kasač Tinko, maskota mesta Ljutomer, s čebelo Špelo v knjižici na poti skozi mesto prikazuje naravno in kulturno dediščino.

DSC_3439
Marina Vrbnjak
S Tinkom po Ljutomeru
Pot, ki je skupaj dolga okoli tri kilometre, ima šest programskih točk. Izhodišče je na Glavnem trgu v središču mesta, nato pa se obiskovalci čez Miklošičev in Stari trg odpravijo proti Parku generala Maistra, iz katerega pot nadaljujejo skozi Park 1. slovenskega tabora do mestnega hipodroma. Osnovna pot je razširjena s tremi dodatnimi točkami, to so čebelnjak pri Osnovni šoli Ivana Cankarja Ljutomer, Lončarstvo Žuman in Babji ložič. Na programskih točkah so postavljeni didaktični predmeti, za katere je idejno zasnovo in projektno dokumentacijo za opremo pripravila Eva Prelog. Obiskovalci na vseh točkah v svojo knjižico odtisnejo žige, z oddajo kupona pa si lahko prislužijo tudi Tinkov spominek. Knjižica z zgodbo, zemljevidom zaokrožene poti po mestu in prostorom za odtise štampiljk je na voljo v prostorih TIC v Ljutomeru in na Jeruzalemu ter pri turističnih ponudnikih. Knjižica S Tinkom po Ljutomeru je bila izdana v nakladi pet tisoč izvodov, od tega jih je tri tisoč v slovenskem ter po tisoč v angleškem in nemškem jeziku. 

učna-pot ljutomer kasač-tinko čebela-špela