vestnik

Siva čaplja ob Muri pri Moti: Tudi oni imajo Otok ljubezni, tako kot na drugi strani reke v Ižakovcih

Jože Gabor, 7. 8. 2022
Jože Gabor
Jože Grnjak (levo), ki je bil pobudnik ureditve turistične točke Siva čaplja, in Mirko Rajh.
Popularno

Prleška stran reke je še premalo obiskana.

Ker Tinekov brod ob Muri pri Gornji Bistrici obišče veliko turistov in izletnikov iz Slovenije in tujine, so se tudi na nasprotni strani reke, na Moti, odločili, da bodo uredili turistično točko. Poimenovali so jo Siva čaplja.

Pred tremi leti so jo na pobudo Jožeta Grnjaka uredili člani domačega gasilskega društva in vaščani Mote. Grnjak skrbi, da je okolica vedno lepo urejena in da se organizirane skupine in drugi obiskovalci na tem prostoru dobro počutijo. Ob njej je zgradba, ki so jo vojaki med prvo svetovno vojno uporabljali kot stražnico, pozneje pa je bil v njej mlin. Zgradbo so obnovili skupaj z Občino Ljutomer.



»Na prekmurski strani Mure je kar nekaj takih točk, kje se lahko domačini in obiskovalci od drugod ustavijo in se spočijejo v senci dreves in ob šumenju Mure. Na naši strani pa na tem območju ni bilo nobene take točke.« Ob našem obisku je pri čiščenju prostora pomagal še Mirko Rajh iz Noršinec pri Ljutomeru, ki je povedal, da rad priskoči na pomoč pri aktivnostih, da je obiskovalcem te turistične točke ob Muri bolj prijetno in da se radi vračajo. 

Večkrat se dogovorijo tudi s kako skupino, ki ima na tem prostoru druženje s piknikom. »Bila je že večja skupina policijskih inšpektorjev iz Ljubljane, člani društva s starodobnimi vozili in podobno. Ob pohodnikih, kolesarjih pa se večkrat ustavijo tudi taki, ki se po Muri spustijo s čolni. Ob turistični točki smo uredili postajališče za čolne. Obiskovalci z dogovorom z nami lahko tudi pečejo na žaru, imamo še peč na drva, na voljo so jim tudi sanitarije,« nam je opisal Jože Grnjak.

Ob turistični točki Siva čaplja je še manjši otoček, ki so ga poimenovali Otok ljubezni, tako da imajo tudi oni Otok ljubezni, tako kot na drugi strani reke v Ižakovcih. Dobro sodelujejo z družino Pozderec, ki ima na drugi strani reke Tinekov brod in ponudbo domačih jedi in pijače na nabrežju.

»Na tej turistični točki in drugod ob Muri se ponuja še veliko možnosti za razvoj turizma. Ta turistični potencial je premalo izkoriščen, še posebej na prleški strani. Dejstvo je tudi, da je pri tem veliko odvisno od prostovoljnega dela ljudi, ki želijo svoj kraj in naravno okolje ob njem predstaviti obiskovalcem v čim lepši luči,« je še razmišljal pobudnik točke Siva čaplja. 

mota točka turizem