vestnik

Srečala se je rodbina Horvat iz Velike Polane

Jože Gabor, 12. 11. 2019
Jože Gabor
Na fotografiji so vnuki Ivana in Magdalene Horvat.
Popularno

Marija Žalig (dekliško Horvat) in Ignac Horvat sta na srečanje povabila več kot sto sorodnikov, potomcev Magdalene in Ivana Horvata iz Velike Polane ter njihovih bližnjih sorodnikov.

Druženje rodbine Horvat je potekalo v gostišču Bogdan v Odrancih. Večina sorodnikov je iz občine Velika Polana in okolice, prišli pa so tudi tisti iz Francije, je povedal Ignac Horvat, ki živi na domačiji, kjer sta živela njegova babica Magdalena (rojena Kranjec) in dedek Ivan. »Imela sta enajst otrok, pet jih je umrlo v otroških letih, ostali pa so si ustvarili družine. To so bili Marija, Verona, Rozina, Kristina, Vinci in Anton. Marija je odšla s trebuhom za kruhom v Francijo, kjer je tudi ostala, ostali pa so ostali v Prekmurju, kjer so si ustvarili družine. V Franciji je imela Marija tri otroke, dva od teh sta prišla z družino na tokratno srečanje. Ena sestrična je že umrla, je pa prišel na srečanje njen mož, ki je Španec,« je opisal Horvat. 

srečanje, rodbina-horvat
Jože Gabor
Na srečanju so se družile mlade in starejše generacije.

Marija Žalig dodaja, da so bili presenečeni, da se je na povabilo odzvalo toliko sorodnikov, tudi tistih, ki živijo v Franciji. To pa potrjuje, da so sorodstvene vezi v Veliki Polani in sploh Prekmurju zelo močne: »Lepo je, da smo prišli skupaj in obujali spomine. S tistimi sorodniki, ki so v Veliki Polani in okolici se več srečujemo, z ostalimi pa redkeje,« je povedala Marija in dodala, da je bilo med udeleženci tudi veliko otrok. Vezi med sorodniki, ki so se v preteklosti zaradi razdalje manj družili, pa se krepijo tudi zaradi interneta, še pove.

srečanje, rodbina-horvat
Jože Gabor
Prejeli so tudi poseben spominek.

srečanje rodbina-horvat velika-polana
Kaj zdaj berejo drugi