vestnik

Steklarstvu Frama se obetajo novosti

Majda Horvat, 11. 2. 2019
Aleš Cipot
Franc in Tanja Maučec uspešno vodita podjetje Steklarstvo Frama iz Beltinec.
Popularno

Podjetje s 44-letno tradicijo v steklarstvu – Unikatne izdelke naročajo tudi avstrijski mizarji

Podjetje Steklarstvo Frama iz Beltinec se pripravlja na gradnjo nove proizvodne hale v velikosti 400 kvadratnih metrov. Namenjena bo proizvodnji in delno skupnim prostorom ter pisarnam, dokončali pa jo bodo predvidoma konec maja. S tem bodo pomembno povečali zdajšnje proizvodne in poslovne prostore, ki merijo skupaj 800 kvadratnih metrov in so zaradi majhnosti že bili ozko grlo pri povečevanju obsega proizvodnje in rasti podjetja. Vrednost naložbe je po predračunu 265 tisoč evrov brez davka, je povedal Franc Maučec, ki z ženo Tanjo zdaj vodi podjetje. To pa je za podjetje, ki dosega od 900 tisoč do milijon evrov letnega prometa, velika naložba in so si zanjo najeli tudi posojilo.
Z novo halo bodo izkoristili tudi prostorske možnosti za širitev podjetja na zdajšnji lokaciji. Ta je ob vpadni cesti v Beltince iz murskosoboške smeri in je kot taka ugodna za razpoznavnost podjetja.

Oče in sin

Podjetje Steklarstvo Frama sloni na 44-letni tradiciji v steklarski dejavnosti. Podjetje je zagnal Franc Maučec starejši po vrnitvi iz Nemčije leta 1975, z obrtjo pa se je začel ukvarjati v podnajemniški delavnici nedaleč od zdajšnje lokacije podjetja, kjer so proizvodnjo začeli leta 1985. Maučec je podjetje vodil do upokojitve leta 2006, a že dve leti prej je v podjetniške vrste vstopil tudi njegov sin, prav tako Franc Maučec. Najprej je prevzel izvajanje montaže, ob upokojitvi očeta pa tudi vodenje podjetja v celoti, vendar se je za to, da bo šel po očetovih stopinjah, odločil že veliko prej. Vpisal se je namreč v steklarsko srednjo šolo in jo leta 1994 tudi končal ter se zaposlil v domačem podjetju.


Možnosti za obdelavo veliko

Kmalu po osamosvojitvi Slovenije je veliko podjetij zašlo v težave, beltinsko steklarsko podjetje pa je ta čas uspešno prebrodilo, ker so že imeli pomembne stalne kupce, in sicer nekaj mizarjev iz Avstrije, ki so še danes njihovi partnerji z naročanjem unikatnih steklarskih izdelkov. »Podjetje je imelo glede poslovanja slabe in dobre čase,« je povedal sogovornik. Slabi so bili predvsem zaradi težav s plačilno nedisciplino, ves čas njihovega delovanja pa je bilo dobro to, da so sprejemali tudi naročila fizičnih oseb. »Zato stremimo k novitetam in k temu, da je naša ponudba nekoliko drugačna od konkurenčne,« pove sogovornik. Podjetje se lahko predstavi s široko paleto izdelkov, od varnostnih do lepljenih stekel za ograje, nadstreškov, kabin za prhe, drsnih vrat, predelnih sten za pisarne, imajo pa tudi lastno proizvodnjo izolacijskega stekla. Izdelujejo tudi potiskane stenske obloge za kuhinje, izvajajo najrazličnejšo obdelavo stekel in ogledal, izdelujejo okvirje za slike in še marsikaj drugega. »Težimo k temu, da sami obdelamo steklo na čim več načinov,« še pove.

Zadovoljni tu, kjer so

S poslovnim okoljem so zadovoljni in ne razmišljajo o selitvi proizvodnje drugam, opustili pa so tudi misel, da bi v Avstriji, ki je za tuja podjetja zahteven trg glede izvajanja montažnih del, odprli svojo pisarno. Je pa Avstrija še vedno pomemben trg za prodajo njihovih izdelkov. Približno 60 odstotkov prihodkov podjetje Steklarstvo Frama zdaj ustvari na domačem trgu, preostali del pa na tujem. Kar pa je zanje v tem poslovnem okolju vendar moteče, so vedno nove birokratske zahteve, ki terjajo čas in energijo. Nalagajo jim na primer poročanje o predvidenih odpadkih, kar so prej delale nekatere državne ustanove, zdaj pa je to naloga podjetij.


6882e24441eb69701e393db2bbda97e1
Aleš Cipot

Petnajst delavcev

Podjetje Steklarstvo Frama ima petnajst delavcev, ki so pri njih zaposleni nekateri že petintrideset, drugi le deset let. Različna starostna struktura je izjemno pomembna za prenašanje znanj in izkušenj, ugotavlja sogovornik. Še posebej v času, ko je steklarska šola ostala skoraj brez dijakov, steklarski poklic pa je skoraj izumrl. Kljub temu da je steklarska dejavnost perspektivna. Steklo je še vedno pomemben material v gradbeništvu, na primer pri fasadah ali gradnji pasivnih hiš, pomembno uporabnost pa ima tudi v farmacevtski in drugih industrijah, kjer je treba zagotoviti čiste prostore. Steklo je zelo uporabno tudi pri notranji opremi prostorov, ob vseh možnostih uporabe pa je po sestavi naravni material, ki ga je mogoče reciklirati.
steklarstvo frama beltinci