vestnik

Sto let Marije Tivadar iz Velike Polane

Jože Gabor, 15. 9. 2020
Jože Gabor
Marija Tivadar je praznovala 100 let.
Popularno

Marija Tivadar iz Velike Polane je 12. septembra praznovala stoti rojstni dan. Od leta 2017 biva v Domu Danijela Halasa Velika Polana.

Marija je še vedno čila, pravijo tisti, ki skrbijo zanjo, kar je bilo opaziti tudi ob praznovanju njenega rojstnega dneva. V petek so jo obiskali predstavniki velikopolanske občine, ki so ji prišli čestitat ob njenem jubileju, v nedeljo pa so zanjo pripravili slovesnost v domu starejših, kjer je praznovala skupaj z ostalimi oskrbovanci. Na slovesnosti je dobila rože, pulover in torto, ki jo je razdelila ostalim oskrbovancem. Ob tem ji je zapel pevski zbor doma starejših. Popoldan so jo obiskali sorodniki.

marija-tivadar, stoletnica
Jože Gabor
Zapel ji je pevski zbor doma starejših.

Ob jubileju ji je čestital tudi direktor Zavoda Karitas za oskrbo, nego in socialo – Dom Danijela Halasa Velika Polana Andrej Štesl in ji zaželel, da bi ji še naprej zdravje dobro služilo in bi se še dolgo dobro počutila. To je druga stanovalka v tem domu starejših, ki je v zadnjih desetih letih dočakala tako visoko starost.

marija-tivadar, stoletnica
Jože Gabor
Marija Tivadar je praznovala 100 let.

Marija se je rodila v kmečki družini, v kateri je bilo pet otrok, je povedala strokovna vodja doma starejših Tadeja Pitz Prasl. Imela je enega otroka, sina, ki pa se je odselil v Nemčijo, kjer je tudi umrl. Delala je na kmetiji, skrbela za družino in leta so hitro tekla.V domu starejših se je vključila v delovno terapijo in izdeluje kroglice iz krep papirja, ki jih vključujejo v različne ročne izdelke. Sliši nekoliko slabše, vendar pa še vse razume, kar ji drugi povejo, le spomin ji včasih nekoliko peša. Za njo je veliko lepih dni, kot so v domu starejših izvedeli iz njenega pripovedovanja, bili pa so tudi dnevi polni skrbi. Visok jubilej je dočakala, ker so jo življenjski dogodki okrepili ter jo napolnili z močjo in energijo. Sedaj v domu starejših preživlja mirne in brezskrbne dni.

Jože Gabor
Marija Tivadar je praznovala 100 let.
marija-tivadar stoletnica