vestnik

Svetlana Oletič od Male Nedelje - športnica, učiteljica, mama in blogerka

Vida Toš, 1. 12. 2018
Osebni Arhiv
Svetlana Oletič je prišla iz Ukrajine in si z možem dom ustvarila pri Mali Nedelji.
Popularno

Svetlana Oletič je tista zdaj že Prlekinja od Male Nedelje, ki ima slovensko državljanstvo, ne ve pa točno, kakšne nacionalnosti je. Rojena v nekdanji Sovjetski zvezi, živela in študirala v Ukrajini, kjer je dandanes – nikogaršnja zemlja. Danes se pokrajina, kjer je njeno rojstno mesto Lugansk, imenuje Luganska narodna republika. A je ni priznal nihče, razen Južne Osetije, ki je prav tako mednarodno nepriznana.

Svetlana Oletič je – takrat še s priimkom Lukijenko – prišla v Slovenijo pred več kot dvema desetletjema kot perspektivna odbojkarica in – ostala. Ter opravičila svoj sloves izjemne športnice. Poročila se je, danes je mama petih otrok in z družino živi pri Mali Nedelji, kjer je tudi učiteljica športne vzgoje.

f968f72ec962a8b17733980fdbd95832
Osebni Arhiv
Letos na dnevu pomurske odbojke v Ljutomeru.


»Območje, kjer je moje rojstno mesto Lugansk, je zdaj nikogaršnja zemlja; prej je bila to Ukrajina, štiri leta nazaj pa – ko so volili novega ukrajinskega predsednika, pa so želeli tam postati samostojni. Ta, pa tudi še sosednja republika, ti dve republiki sta sami sebe poimenovali Luganska narodna republika in Donecka narodna republika. Tam smo živeli namreč rusko govoreči prebivalci in bili bolj vezani na Moskvo, ne toliko na Kijev. Jaz sem z družino, moj oče, mama, sestra in jaz, živela v Lugansku, mestu, ki je veliko približno za dve Ljubljani, imeli smo štiri univerze. Danes tam živi le še nekaj tisoč ljudi, ki niso želeli sprejeti novega ukrajinskega predsednika, na novo napisane zgodovine, niso želeli na novo govoriti ukrajinsko … In Ukrajina jih vidi kot teroriste. Na žalost se je takrat začela vojna, ki še do danes ni končana.«

69ba9f5d6f680ec920492ebcf8b22c1b
Osebni Arhiv
Svetlanina starša (levo) in drugi sorodniki.

Obe republiki se tako nimata več za Ukrajino, Ukrajina pa jih še ima za svoje ozemlje, zato je tam ukrajinska vojska: »Še nedolgo nazaj je bilo streljanje, ljudje na veliko umirajo; a mediji o tem nič ne poročajo … Zdaj sicer velja kao premirje, a še ne leto dni nazaj mi je sorodnica od tam razlagala, da je bil tak pokol med prebivalstvom, da strahota.« Svetlana razlaga, da se je iz Luganska izselilo na tisoče ljudi. Njena starša sicer že kar nekaj let živita v Harkovu, sestra s svojo družino pa v Kijevu, je pa v Lugansku še nekaj njenih tet in stricev ter drugi daljni sorodniki: »In ti ljudje, ki še živijo tam, sploh nikamor ne morejo, vse polno je minskih polj, jih pa tako ali tako ne izpustijo iz države. Če pa jih, pa ne morejo nič odpeljati, saj jim na meji vse vzamejo. Tam je zdaj brezvladje – tolpe kradejo okoli, rušijo hiše, posiljujejo, ubijajo … Od leta 2014 je tam umrlo na tisoče ljudi. Niso dobivali plač, pokojnin, niso imeli elektrike, vode … skratka – katastrofa. To je politični Černobil in lahko bi rekli, da je najhujša katastrofa v Evropi, ki se je zgodila po balkanski vojni.«

6235b6b3669c60ee1698acda69aff8cb
Osebni Arhiv
Svetlana Oletič je prišla iz Ukrajine in si z možem dom ustvarila pri Mali Nedelji.


Svetlana je v Slovenijo prišla leta 1994, stara 22 let in – izjemno atraktivna. No – popravek – še danes je. Ko sva se dobili na kavi, sem ji najprej rekla: »Waw, kako si visoka!« Da je lepa, sem videla že po fotografijah, ki sem sj jih ogledovala med branjem njenega bloga. Svetlana se tega, da privlači moške, zaveda in, pravi, tudi zato pravzaprav nerada pove, od kod prihaja: »Ker se moški kar naenkrat začnejo drugače obnašati; oči se jim kar svetijo (smeh). Ko sem prišla v Slovenijo, so me skoraj vsi spraševali, ali znam plesati ob drogu … Ne vem, ali so si predstavljali, da v Ukrajini za vsakim vogalom stoji drog, na katerem se lahko zavrtiš…« Svetlana je Lugansku študirala, končala Fakulteto za šport in v Sloveniji diplomo kasneje nostrificirala.


A k nam ni prišla kot učiteljica, pač pa kot vrhunska športnica: »Že od nekdaj sem bila športnica in v Lugansku me je v ekipi, ki je bila četrta v celi Sovjetski zvezi – bile smo pred ekipo Moskve, našel trener Zoran Kolednik ter me povabil s seboj. Najprej v Maribor, a potem so njega povabili v Ljutomer in mene je peljal s seboj. Sem se pa na svoji poti iz Ukrajine v Slovenijo dejansko najprej ustavila v Ljutomeru; takrat samo na pijači.« In takrat še ni vedela, da ji bodo zelo hitro ponudili pogodbo, ter da bo igrala za Ljutomer, se tukaj poročila in ustalila. »Ljutomer mi je bil – šok, kar se tiče velikosti mesta mislim. V hotel je pome prišla ena soigralka, ki je še danes moja dobra prijateljica in mi pokazala mesto. Šle sva od hotela pa do gimnazije in jaz vprašam: 'To je to?' (smeh).« Svetlana je bila navajena prestolnic – pred Slovenijo je v Madridu igrala za Španijo, s svojo ukrajinsko ekipo pa je non stop potovala – Moskva, Pariz, Baku, Damask, Ciudad de México … Potem pa Ljutomer. A, tako je prav, pravi zdaj Svetlana, ki se je zelo hitro in zelo dobro naučila slovensko. Le še pri izgovarjanju črke »l« se pozna, da ni tukaj rojena, če jo berete na njenem blogu Fairy-Tale.si ali na Prlekiji on net, pa lahko zatrdim, da je – zelo pismena.

23c2c5e389b5c7a087d00db05f4deb4d
Osebni Arhiv
V svojem elementu.


Moža je spoznala v Ljutomeru, prav tako se je gibal v svetu športa, le da v nogometu in kmalu sta dobila otroke. Najprej dve deklici, dvojčici Diano in Michelle, ki sta že študentki, nato po sedmih letih še Aliso, ki je osmošolka, četrti otrok je Nadja, ki obiskuje tretji razred, zadnji pa je prvošolec Aleksej. »Vsi nekaj trenirajo, Diana in Michelle igrata odbojko za Puconce, Alisa pa za Ljutomer. Nadja je tudi že odbojkarica, Aleksej pa je, kot oče, nogometaš,« našteje Svetlana.
Svetlana je po dolgih letih nehala igrati odbojko, jo pa po številnih šolah še vedno uči igrati druge.

f1b62d13414af2ba561c0a8d112a22f3
Osebni Arhiv
Svetlana Oletič je prišla iz Ukrajine in si z možem dom ustvarila pri Mali Nedelji.

b6b416265b4d07f2843ec0237d2926e1
Osebni Arhiv
Svetlana ima pet otrok - to sta najmlajša, Nadja in Aleksej.


f8bf2b1d1173b8c7926616430fbf6518
Osebni Arhiv
Starejši hčerki dvojčici, Diana in Michelle.

16f3131d7e8b936038623048f9678b3b
Osebni Arhiv
Najmlajši Aleksej.

45414873c1ac2964857827f0e7ce441c
Osebni Arhiv
Svetlana Oletič na obisku v Ukrajini.

Svetlana Oletič MALA NEDELJA odbojka