vestnik

Svetovna prvakinja v iskanju pogrešanih oseb obiskala Športno kinološko društvo Goričko

Vestnik, 2. 9. 2020
Mladinski center Prlekije
Iskalno-reševalna kinološka svetovna prvakinja obiskala ŠKD-ERP Goričko
Popularno

Na poligonu Športno kinološkega društva Goričko v Sebeborcih se je mudila kinologinja, dolgoletna članica Enote reševalnih psov Slovenije Nevenka Štor.

Prvakinja je članom ŠKD-ERP Goričko, kjer intenzivno delujejo tudi člani Mladinskega centra Prlekije, teoretično in praktično predstavila potek uspešnega iskanja pogrešane osebe v ruševinah, plazovih in v naravi. Nazorno je predstavila tudi treniranje štirinožnih prijateljev za potrebe iskanja in reševanja ter tudi obljubila vso nadaljnjo pomoč pri usposabljanju tukajšnje pomurske enote reševalnih psov, vse z namenom, da se kandidati - vodniki oziroma njihovi psi - čim uspešneje pripravijo na kinološke iskalno reševalne izpite ter tudi tako pridobitev statusa in certifikata kinološkega reševalnega para ter s tem posledično ponovna vzpostavitev ERP v pomurski regiji.

kinološko-društvo, enote-reševalnih-psov
Mladinski center Prlekije
Iskalno-reševalna kinološka svetovna prvakinja obiskala ŠKD-ERP Goričko

Vodnica Nevenka Štor in reševalna psička Neli sta leta 2015 na Danskem v svetovnem kinološkem iskalno reševalnem tekmovanju osvojili naziv svetovne prvakinje.
Enote reševalnih psov Slovenije delujejo v okviru Kinološke zveze Slovenije, Komisije za reševalne pse ter so sestavni del enot zaščite in reševanja. Po besedah vodje kinološkega izobraževanja, dolgoletnega in predanega inštruktorja in tudi vodnika reševalnega psa s certifikatom ŠKD-ERP Goričko Vlada Škerlaka in vodja tehnične podpore Franca Rezarja - Frenkija, treningi za vse starostne skupine na poligonu v Sebeborcih potekajo neprekinjeno čez celo leto vsako nedeljo od 8. ure dalje, za ERP pa še dodatno vsako sredo oziroma četrtek popoldan. Pomladili so tudi kinološki inštrukcijski kader, tako da so vrata tudi novim tečajnikom zmerom na veliko odprta. Potekajo pa tudi še dodatno različne oblike druženja vseh generacij in iz obeh bregov reke Mure, na prostem, kar se je še posebej v trenutni "Corona 19 " krizi izkazalo kot primer pozitivne prakse.

kinološko-društvo, enote-reševalnih-psov
Mladinski center Prlekije
Iskalno-reševalna kinološka svetovna prvakinja obiskala ŠKD-ERP Goričko

nevenka-štor reševalni-psi kinološko-društvo