vestnik

Svojo usodo lahko spremenimo

Vida Toš, 10. 11. 2019
Vida Toš
Samo tu je raj, ki ga lahko izkusimo, pravi Alek - tukaj in zdaj, na zemlji,
Popularno

Alek Stošić, praktik masaže, ki so ji nadeli ime “božanska” - Meditant in kiropraktik - Rojen Beograjčan je svoj dom našel na Goričkem, v Serdici.

Praktik masaže, ki so ji nadeli ime “božanska” - Meditant in kiropraktik - Rojen Beograjčan je svoj dom našel na Goričkem, v Serdici.

Slišala sem zanj, za masažo, ki jo izvaja. Da gre za neke vrste servis, kot je recimo generalni servis avtomobila - tako naj bi bilo po njegovi masaži. Ne gre le za dotik, za fizični dotik, ampak za duhovno –energijsko kanaliziranje.Aleksam je bil iniciiran v“božansko masažo”, nadgradil pa jo je z desetletjem redne meditacijske prakse, zato njegova terapija odpira. Meridiane, duha in tudi telo. Seveda me je začelo zanimati… “Rojen sem v Beogradu,” mi pove Alek med pogovorom v srbskem jeziku, saj se mu, kot pravi, zaradi Edite - gre za Edito Nemec, terapevtko hipnoze in filozofskega svetovanja, s katero sta se nedolgo nazaj poročila, poznamo pa jo tudi kot kolumnistko Vestnika in vestnika.si - ki govori srbski jezik in mu tako pomaga kot prevajalka, ni treba pospešeno učiti slovensko ali prekmursko.  

“Kot edinec v družini, ki se je ogromno selila zaradi narave očetovega dela. In sem v življenju najprej delal vse drugo, čeprav - tega se dobro spomnim in to delam še danes, ko obiščem mamo - sem očitno imel ta talent od nekdaj. Mamo sem namreč kot otrok večkrat masiral; vedno je rekla: ‘Ajde, zmasiraj me malo’ in seveda sem kot droben otrok že takrat uporabljal podplate, pa komolce, tudi kolena; tako kot še danes pri božanski masaži.”

božanska-masaža, alek-stošić, edita-nemec, serdica
Vida Toš
Samo tu je raj, ki ga lahko izkusimo, pravi Alek - tukaj in zdaj, na zemlji,

Navdušen nad tehniko 

Ga je pa življenje, mladostnika, najprej odpeljalo v čisto druge sfere: “Zelo me je zanimala tehnika, oboževal sem predvsem letala in končal sem šolo za letalskega mehanika ter tudi dobil službo v tej stroki. A po začetku vojne sem pustil službo, nisem več videl prihodnosti v tem, čeprav je bila to moja prva ljubezen.” Nato je Alek počel “svašta”, kot reče, torej marsikaj; najprej je pustil, da pride na plan njegova umetniška plat: “Slikal sem, izdeloval najraznovrstnejše predmete in jih poslikoval, v posebni tehniki sem barval majice in vse to prodajal na različnih glasbenih festivalih.” Leta 2008 je srečal, pravi, odlično duhovno tehniko, ki mu je pomagala, da se je znašel tu, kjer je zdaj: “Začel sem spoznavati samega sebe in realnost táko, kot je - to mi je začelo uspevati s pomočjo meditacije vipassana. Po vseh teh letih sem končno začel svojo pot masaže - zdaj je torej deset let, odkar masiram. In življenje se mi je, to lahko mirne duše rečem, spremenilo za 180 stopinj.” Kakšen je bil torej - po svoji oceni - prej, preden je stopil na pot meditacije in masaže? Alek je neposreden: “Prej sem bil kot hrom; pa mešanica kolerika in melanholika.” “Torej ima meditacija moč spreminjanja ne le počutja, tudi karakterja?” ga takoj vprašam. “Ne le to, rekel bi, da ima moč spreminjanja usode. Če nam je usoda napisana, pa nič ne naredimo v smislu transformacije, spreminjanja svoje zavesti, je velika škoda, kajti z meditacijo in samospoznavanjem lahko spremenimo praktično vse. Čespremenimo stanje svoje zavesti, spremenimo svoj karakter in načine odzivanja ter s tem svojo usodo. Torej - mi s pomočjo meditacije čistimo svoje težave, te globoke ukoreninjene komplekse, pa bolezni. Vse kar človeštvo nosi v sebi in kar ga dela sovražnega in prepolnega trpljenja.”

božanska-masaža, alek-stošić, edita-nemec, serdica
Vida Toš
Samo tu je raj, ki ga lahko izkusimo, pravi Alek - tukaj in zdaj, na zemlji,

Sprejemanje realnosti. 

Tudi dna, pravi Alek, se je vmes dotaknil, a to je bil očitno nujni del poti do tod, kjer je zdaj. Ko čuti le še neizmerno hvaležnost: “In ko si enkrat v tem, ko stopiš na pot meditacije in spremembe samega sebe - ni poti nazaj.” Je pa cilj, dodaja, ne meditacija sama, ampak sprejemanje realnosti take, kot je; sprejemanje vseh zakonov narave: “Kajti, če po tem, ko odmetitiram, stopim ven, med ljudi in vidim nekaj, kar mi ni všeč, pa potem pobegnem nazaj, v meditacijo - to nima smisla. Sprejemanje realosti in zakonov narave je ob tem zelo pomembno. Cilj, ko ti nekaj ali nekdo ni všeč, ko te iritira, je, da ostaneš miren, mirnodušen.” To pomeni, dodaja, da je mirnodušnost zelo pomembno orodje za odmik od trpljenja: “Preprosto ne reagiraš. Ne na provokacije, ki so izzvane v našem umu, torej znotraj nas, pa tudi ne od zunaj. Provokacije sprejmemo mirnodušno; zakaj bi se ukvarjal z nečim, kar je minljivo? Tako je najbolje, da si rečemo in - gremo naprej.” Če pa ostane kaj, kar gloda odznotraj, pa to - tako Alek - očisti z opazovanjem: “Osnova opazovanja je, da najprej opazuješ svoje dihanje; nato pa še vsa svoja občutja. Korak po korak opazujemo svoje telo od glave do prstov na nogah, samo opazujemo. Nič drugega.”

 Raj je tukaj 

Kje je Alek srečal“božansko masažo”? “To tehniko poznam iz Srbije, mi je pa, kot sem rekel, bilo to bolj ali manj dano, saj sem mamo res veliko masiral. Je rekla: ‘Ajde, malo močneje’, pa sem si pomagal s stopali, komolci … Nato pa sem enostavno skozi meditacijo občutil ta mir in povezanost s tvorcem, silo, univerzumom, bogom, kakorkoli kdo to silo pač imenuje. In ugotovil, da je ogromno tega napisanega, povedanega, znanega - samo to je potrebno izvajati, popeljati na izkustven nivo. In po svojih izkušnjah, ki jih zdaj imam, lahko rečem, da je le meditacija ključ do povezanosti. Sebe s seboj ter sebe z drugimi in univerzumom.” Samo v tem je raj, ki ga lahko izkusimo, dodaja Alek - tukaj in zdaj, na zemlji, ki je edini raj: “In mi smo tisti, ki lahko naredimo raj. Ali pa tisto drugo; izbira je čisto naša.”

alek-stošić bozanska-masaža