vestnik

Tadeja Magdič: Potovanju dajo pečat energija in ljudje

Ines Baler, 21. 8. 2020
Osebni arhiv
Tadeja Madgič na potovanjih rada spoznava domačine, na fotografiji je z Masajko v Tanzaniji.
Popularno

Prlekinja združuje navdušenje nad plezanjem in raziskovanjem tujih dežel. Piše o nasvetih in idejah za krajša in daljša potovanja.

Na družbenih omrežjih in na spletu je ogromno strani, na katerih lahko preberete potopise, najdete ideje za izlete in potovanja ter tako iz druge roke spoznavate skrite kotičke Slovenije in drugih svetovnih držav. Za spletno stranjo Tadeja Travels in Facebook profilom Izleti po Sloveniji se skriva Prlekinja Tadeja Magdič. Ta je Staro Cesto pred nekaj več kot desetimi leti zaradi službenih obveznosti zamenjala za Ljubljano in v tistem obdobju tudi odkrila strast do potovanj. Njeno prvo in daljše potovanje je bilo na Tajsko, kar opiše kot klasično destinacijo, pri kateri nimaš preveč organizacijskih težav in skrbi, nato je sledil Bali, potem pa je vsako leto na seznam dodala še kakšno državo. Do danes se jih je nabralo okrog 50.

Tadeja Magdič, potovanja, Prlekinja
Osebni arhiv
V Tanzaniji se je Prlekinja povzpela tudi na 4565 metrov visoko goro Meru.

Novinarka, ki je več let službovala tako v uredništvu 24ur kakor v oddaji Svet, pravi, da je večino sveta prepotovala sama. »Izhodišče je bilo to, da je kolegica zadnji trenutek odpovedala potovanje in sem se znašla pred odločitvijo, ali grem sama ali pa tudi jaz odpovem. Pa sem šla sama, na Bali. Takrat sem se tudi odločila, da ne bom odvisna od nikogar in bom po svetu potovala sama. To se je izkazalo za najboljšo odločitev, sicer pa vedno koga spoznaš in nisi nikoli sam. Tak način potovanja mi je prišel v kri,« pove Magdičeva, ki pa jo zadnja leta na poteh spremlja fant Damijan Kovač. »Moj namen je bil pisati o potovanjih, o nasvetih, ampak glede na situacijo sem morala to nekoliko spremeniti. Potuje se namreč zdaj manj, sem pa začela bolj podrobno raziskovati Slovenijo,« pove o tem, zakaj ustvarja stran Tadeja Travels. S fantom sta med drugim v preteklih tednih raziskovala domačo Prlekijo in tudi posnela videoposnetek, ki prikazuje skrite kotičke te pokrajine. »To je bil neke vrste eksperiment zame, da vidim, kaj vse se da narediti in kaj vse lahko sama uredim. Moram priznati, da so mi vlogi zanimivi, predvsem zaradi dejstva, ker zelo rada montiram. To mi je ostalo v krvi še iz časov televizijskega novinarstva,« pojasni Magdičeva in doda, da ji kadre pomaga snemati tudi fant, ki je sicer programer. Podobno kot za Prlekijo bo tudi za Prekmurje v naslednjih dneh nastal videoposnetek. Kot je dejala ob našem srečanju, so kadri že posneti, pri izbiri lokacij pa se je odločila za tiste, na katere se ne pomisli tako na prvo žogo. »Osredotočam se na tiste stvari, ki si zaslužijo pozornost, pa je v bistvu ne dobijo.« Tako recimo pove, da lahko namesto lendavskega Vinariuma izberemo Sotinski breg.

Tadeja Magdič, Damijan Kovač
Osebni arhiv
Tadeja Magdič in Damijan Kovač sta si na Galapagosu pobližje ogledala številne eksotične živali.

Plezanje in potapljanje
Magdičeva in Kovač se ukvarjata tudi s plezanjem, zato izpod njenega peresa nastajajo še vsebine o feratah oziroma plezalnih poteh, za katere pravi, da so med najbolj branimi na spletni strani. Nad plezanjem se je sogovornica navdušila na potovanjih, leta 2008 pa opravila tečaj. »To je dobra sprostitev in odklop. V steni nimaš časa razmišljati o drugih stvareh, saj gledaš, kam boš stopil in kaj boš prijel,« pravi. Če se le da, potovanja in plezanje združi. »V tujini mi je bilo najboljše plezati v Braziliji, verjetno tudi zato, ker je bilo že okolje bolj eksotično. Sicer pa je na potovanjih super, če se spoznaš z domačini, ker ti lahko oni svetujejo, poleg tega pa te večkrat peljejo s sabo,« tako novinarka, ki trenutno išče nove poklicne izzive. Je tudi navdušena potapljačica in z veseljem raziskuje tudi podvodni svet.

potapljanje, Tadeja Magdič
Osebni arhiv
Je tudi navdušena potapljačica.

Zadnje daljše potovanje Tadeje in Damijana je bilo minulo leto, ko sta raziskovala Ekvador in tamkajšnji Galapagos, pred kratkim pa sta se vrnila z izleta po Dolomitih. Magdičeva izpostavi, da sta ji v tujini predvsem pomembna energija in ljudje, kajti če so ti prijazni in te dobro sprejmejo, je vse ostalo manj pomembno. Pred vsakim odhodom v tujo državo vnaprej seveda preveri, kakšne so razmere in kakšna je destinacija. Nekaj idej o tem, kaj si ogledati, si pripravi vnaprej, ni pa nujno, da se potem tega drži. Kot pravi, se prepusti toku in sledi izzivom, ki se ji zgodijo na poti. Na njenih poteh je nastala tudi marsikatera anekdota. »Najboljša se mi je zgodila na Havajih. Najela sem avto in se pogumno odpeljala v en kanjon, kjer ni bilo nobenih drugih ljudi. Po nekem čudnem naključju sem si ključe zaklenila v avto. Ni bilo ne signala in ne ljudi. Mimo je takrat prišla ena ameriška družina, ki mi je pomagala vdreti v avto, ker pa sem se jim zasmilila, so me peljali še na večerjo. To mi je v spominu ostalo predvsem zaradi človeške plati, kako so ti nekateri pripravljeni pomagati,« opiše.

Mongolija, Tadeja Magdič
Osebni arhiv
Tadeja Magdič je obiskala okrog 50 držav.

Spregledana destinacija
Če Magdičevo kdo povpraša za nasvet, kam se odpraviti, mu z veseljem svetuje. Doda, da je njo, kar se tiče gostoljubnosti, zelo presenetil Iran. »Tam je drug svet, ljudje so čisti kot solza, niso pokvarjeni zaradi turizma in te hitro sprejmejo medse. Hudo mi je ob vsem tem poročanju o Iranu v negativnem smislu, saj se prebivalcem dela škoda, pa niso nič krivi,« pravi. Ljudem tako Iran nedvomno priporoča za obisk, tudi finančno to ni velik zalogaj, potem pa svetuje še potovanje v Ekvador, na Havaje. Vrhunsko doživetje pa je tudi transibirska železnica, še pove. »Skoraj povsod po svetu se da potovati v lastni režiji, je pa treba biti malo iznajdljiv in pogumen,« doda Magdičeva.

Brazilija, Tadeja Magdič
Osebni arhiv
Med potovanjem po Braziliji.

Tudi njen spisek želja je še dolg, trenutno pa čaka, da se situacija, povezana s koronavirusom, umiri. Želi si videti Aljasko, tako je živa ideja, da bi potovala od skrajnega juga Južne Amerike in vse gor do severa, do Aljaske. »Zelo ljuba destinacija mi je tudi Butan, ampak potovanje tja je specifično, ker ima država dnevno turistično vizo in je precej draga. Potem pa si želim obiskati še Novo Zelandijo, centralni del Afrike in še in še,« pristavi za konec.

tadeja-magdič potovanja izleti tadeja-travels