vestnik

Tako se je Murska republika znašla v ameriški televizijski seriji

R.Š., 15. 1. 2022
Iz Arhiva
Balkon hotel Dobray, danes Zvezda v Murski Soboti, kjer je bila razglašena Murska republika.
Popularno

V televizijski seriji Sarahina republika je glavna junakinja v enem izmed prizorov spomnila na trenutek iz zgodovine Prekmurja.

Ni prav pogosto, da si naša država prisluži omembo v ameriških filmih in serijah, še redkeje pa takšno čast doleti Prekmurje. No, do slednjega pa je prišlo v seriji ameriške mreže CW, pod katero okrilje spadajo tudi takšne uspešnice kot sta Nadnaravno (Supernatural) in Puščica (Arrow).

Kot je dobro opazil Bogdan Lemut in tudi objavil na družbenem omrežju Facebook, v drugem delu serije Sarahina republika namreč glavna junakinja Sarah Cooper spomni na kratkorajno Mursko republiko, ki jo je 29. maja 1919 v Murski Soboti razglasil Vilmoš Tkalec. Še toliko bolj pohvalno je, da so avtorji ob omembi več ali manj sledili resničnim zgodovinskim dejstvom.

O Murski republiki in njenem voditelju smo več pisali v članku ob njeni 100-letnici, ki si ga lahko preberete na tej povezavi.

No, Sarahina republika, podobno kot Murska republika, ki je bila teden dni po razglasitvi že zatrta s strani madžarske Rdeče armade, ni zdržala prav dolgo, saj je bila tudi TV-serija zaradi slabe gledanosti po prvi sezoni zaključena. Je pa treba priznati, da je snovalec serije Jeffrey Paul King opravil odlično raziskovalno delo za zgodbo o uporniški učiteljici, ki je rudarskemu podjetju prekrižala načrte tako, da je razglasila neodvisnost svojega mesteca od Združenih držav Amerike. Glede na javno dostopne podatke si je del, v katerem je omenjena Murska republika, v ZDA ogledalo okoli 380 tisoč gledalcev.

murska-republika tv-serija
Kaj zdaj berejo drugi