vestnik

Tekmovalec iz Masterchefa kuhal v eni od pomurskih gostiln. Kako je nadgradil prekmurske jedi? 

T. L., 17. 7. 2019
Malinov sladoled z Majevo verzijo "štrudlja".
Popularno

V domači gostilni Zeleni gaj ustvarjal Maj Janežič iz Masterchefa.

Retro. Vsesplošnemu trendu vračanja v preteklost, ki je v modi že več let, niso ubežale niti gostilne, kjer je staro prepleteno z novim. Gostilne s takšnim pridihom najdemo tudi v Prekmurju, ena je skrita v fokovskem gozdu. To je Zeleni gaj, kjer je pred dnevi ustvarjal Maj Janežič iz Masterchefa, ki je vedno v iskanju odbitih kombinacij in harmonije okusov. Je uspelo združiti domače z modernim?

b4ff185e402db15a336393f5509175c0
Tl
Prirpavil je langaš s tremi omakami: zeliščno, koriandrovo in grahovo.


Boštjan Berke z Vaneče se je v gostinske vode podal pred osmimi leti. Rdeča nit njegove kuhinje je domačnost. "Vedno sem želel imeti svoj lokal, tako smo začeli samo s pijačo, potem sem zaradi povpraševanja turistom ponudil še hrano, ampak takšno tradicionalno, brez kremic in penic. Ponujamo jedi, pripravljene iz lokalnih sestavin in slovenskega porekla," začenja Boštjan. Domača gostilna mu pomeni izziv, predstavlja pa ogromno dela in truda, še dodaja.


Za pristno in domače se je odločil, ker tega v bližnji okolici ne najdeš. "Večina tukajšnjih gostiln ima na jedilnikih od steakov in pic pa do lignjev. Nihče pa ne pripravlja jedi, ki smo jih jedli v otroštvu mi oziroma naši starši. Takšno pristno, domačo kuhinjo. Na primer dödole, ajdovo zlevanko, brasko juho s kostmi, ocvrtega piščanca in to takšnega z veliko čebule. To so jedi, ki jih ponujamo. Ciganska pečenka nima umetne, rjave omake, ampak je takšna, kot jo je pripravljala moja babica," razlaga in dodaja, da pripravljajo še telečja jetrca, ki so priljubljena pri mladih.


Lastnik vedno pristopi do gosta, ga pozdravi, razloži jedilnik. Stranka namreč nikoli ne sme imeti občutka, da je samo številka. "Očitno gostom ta koncept odgovarja, saj se radi vračajo." Ocenjuje, da je približno 60 odstotkov domačih gostov, 40 pa turistov.

"Ne bo konkretnih porcij"

Boštjan in Maj se poznata že vrsto let; še iz časov, ko sta prirejala zabave. "Od takrat sva ostala v stiku. Pred časom pa se mi je utrnila ideja za ponovno snidenje, tokrat ob kulinaričnem večeru. Sam sem določil glavne sestavine, on pa je sestavil jedilnik na moderen način. Maj je glavni, jaz pa pomagam," opisuje Prekmurec.


10dc53573a2becfafcc8dd1d0941ff83
Tl
Poletna solata s pomaračnim prelivom in bučnimi semeni

"Na krožniku so sestavine iz bližnje okolice, a na malo bolj svež in moderen način. Ne bo pa konkretnih porcij, kot je za te kraje značilno," razloži Maj. Pripravil je pet jedi, in sicer langaš s tremi omakami - zeliščno, koriandrovo in grahovo, poletno solato z osvežilnim prelivom in mladim sirom. Potem počasi pečenega piščanca na rjavem maslu in pirejem iz gomolja zelene, govedino s papriko in bučko ter popečenim krompirjem v vinu in maslu. Sledil je še malinov sladoled s skuto in hrustljavim testom, da so se poklonili slovenski tradiciji.

7b4f06ac14bb582ffabb60b72b52ac1a
Tl
Počasi pečen piščanec z zelenjavo na rjavem maslu in lešniki.


a3c102c9a60300152b5dfe7b3a822656
Tl
Govedina z zelenjavo na žaru in kromirjem v vinu.

Maju so prekmurske jedi zanimive, saj so "iz dokaj revnih sestavin, a vseeno tako dobre. Bučno olje pa itak zmaga." O Prekmurju si je ustvaril prav posebno mnenje. "To je ena izmed najbolj nepravično zapostavljenih regij v Sloveniji. Pokrajina je res čudovita, tega se pa večina Slovencev ne zaveda, kar je res škoda," razkriva Maj, ki mu je v naših koncih vedno luštno. "Tukaj se res dobro počutim, to enostavno čutim," zaključi sogovornik


maj janežič masterchef boštjan berke zeleni gaj kulinarika
Kaj zdaj berejo drugi