vestnik

Testiranje alkalnih baterij: Cena ne izraža kakovosti

Vida Toš, 27. 6. 2019
Popularno

Dva študenta elektrotehnike na mariborskem Feriju sta testirala baterije AA za enkratno uporabo – Baterije se razlikujejo predvsem v ceni, v kapaciteti pa ne

Brez baterij si danes skorajda ne moremo predstavljati življenja. Kar pomislite, kje vse in koliko časa na dan ste po svoje odvisni od baterij. Imajo jih mobilni telefon, prenosni računalnik, fotoaparat, svetilka, ura in televizijski daljinec.


Preučevanja baterij sta se lotila dva študenta prvega letnika elektrotehnike na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (Feri) v Mariboru Pavel Ogrizek in Ermin Rahmanović, njuna mentorja sta bila Primož Sukič in Gorazd Štumberger, oba iz laboratorija za energetiko. Za raziskavo baterij sta se odločila, ker je na trgu veliko baterij AA, ki jih je mogoče kupiti povsod, zato se povprečen potrošnik težko odloči, katero naj kupi. Glavni namen raziskovanja je bil ugotoviti, ali imajo baterije, ki jih lahko kupimo v lokalnih trgovinah, dobro razmerje med ceno in tem, koliko energije oddajo.

Devetindvajset različnih tipov alkalnih baterij

Kupili so 29 različnih tipov alkalnih baterij, ki so jih praznili z različnimi toki in merili, koliko amperskih ur je oddala posamezna. Študenta sta opravila dva testa za posamezno vrsto baterije. »Pregled desetih najbolje ocenjenih po kriteriju razmerja med denarjem in energijo pokaže dokaj majhno razliko v amperskih urah med prvo in deseto baterijo. Prva baterija je oddala pri počasnem testu 2,723 amperske ure, deseta baterija pa 2,424 amperske ure. Se pa velika razlika pokaže pri ceni, saj je deseta baterija za kar 130 odstotkov dražja od tiste, ki je najbolje ocenjena. Prva stane 0,25 evra, deseta pa 0,58 evra na baterijo. Če preračunamo omenjene podatke, plačamo za prvouvrščeno baterijo 0,092 evra za eno ampersko uro, za deseto pa 0,239 evra za eno ampersko uro; to je kar 160 odstotkov razlike v tem razmerju,« je dejal Pavel Ogrizek. »Med prvima dvema najboljšima baterijama je petdesetodstotna razlika v smislu, koliko je treba plačati, preračunano na eno ampersko uro. Med prvo in peto baterijo pa je približno stoodstotno povečanje razmerja cene in oddanih amperskih ur,« je dejal Ermin Rahmanović. Za potrošnike je najbolj zanimivo to, da pri večini baterij ni večjih razlik v kapaciteti, so pa v ceni. Zato je v večini primerov najbolje izbrati cenejšo baterijo. Ugotovila sta tudi, da je nekaj znamk baterij – čeprav je bilo teh manj – oddalo zelo malo amperskih ur energije, te pa v trgovini prepoznamo tako, da so precej lažje od drugih.
baterije testiranje feri
Kaj zdaj berejo drugi