vestnik

Prekmurska youtuberja si želita še naprej ostati originalna

Ines Baler, 3. 12. 2019
Ines Baler
Prekmurca imata tudi svoj blog, na katerem pišeta o različnih temah, med drugim o sovražnem govoru na spletu ter o težavah v šoli.
Popularno

Živimo v času družbenih omrežij in različnih spletnih platform, s pomočjo katerih marsikdo prikazuje izseke iz življenja in izraža kreativnost. Med tistimi, ki so navdušeni nad ustvarjanjem posnetkov za youtube, sta tudi 20-letna Prekmurca Naja in Žan. Oba sta študenta, ki izobrazbi dajeta velik pomen, potem ko sta pred letom dni postala youtuberja, pa prosti čas izkoriščata za snemanje lastnih videov.

»Prvi video sva objavila lani novembra, kanal pa sva imela ustvarjen že prej. Seveda naju je bilo na začetku strah, ali bodo ljudje to gledali, kako se bodo odzvali,« pripoveduje študentka španskega jezika in književnosti ter japonologije iz Murske Sobote. Žan, njen fant, pa doda, da je bil povod za skupno pot na tej spletni platformi njuna zgodba, ki sta jo želela deliti z drugimi. Če to na kratko povzamemo, gre za pripovedovanje o njuni vztrajnosti, da sta lahko kljub oviram ostala par. Kanal, ki do danes šteje 38 posnetkov z različno vsebino, sta poimenovala Azanais. Gre za tvorjenko iz imen Žan in Anais, kakor si želita v prihodnosti poimenovati hčerko.

Azanais
Vestnik
Posnela sta tudi tako imenovani »whisper challenge« v prekmurščini. Eden je povedal stavek, drugi pa mu je moral z ustnic prebrati, kaj je dejal.


Kot že omenjeno, je glavna vsebina videov njuna zgodba, poleg tega pa ustvarjata še različne »challenge« in »pranke« oziroma izzive in potegavščine. »V prvi vrsti sva želela pokazati, da v zvezah ni vse z rožicami postlano in da so tudi težki trenutki,« pove Žan, ki se izobražuje za zdravstvenega tehnika. V začetku je število ogledov in naročnikov na kanal nekoliko stagniralo, konec avgusta letos pa začelo naraščati. »Ko začneš, je logično, da gre počasi, ker te ljudje ne poznajo, midva tega niti nisva obešala na veliki zvon,« trdi Sobočanka in dodaja, da je snemanje videov njun hobi, ki se jima zdi zabaven in zanimiv. Njun znameniti uvodni pozdrav na posnetkih je »Mjaw, Mjaw«. Trdita, da v aktivnosti modernega sveta nista vstopila zato, ker bi želela pozornost, ampak želita dokazati predvsem to, da lahko vedno delaš, kar te veseli, in ne smeš prehitro obupati. Ideje pridejo spontano, iščeta pa jih sama, saj ne želita nikogar kopirati. »Želiva biti originalna,« zatrdi Naja. Med bolj priljubljenimi, če za merilo vzamemo število ogledov, so predvsem potegavščine. Pri teh eden od akterjev skrije kamero ter skuša drugega ujeti na šalo in posneti pristno reakcijo. Študentka se je s fantom, ki prihaja s Petanjec, na primer pošalila tako, da se je pretvarjala, da si dopisuje z drugim fantom, Žan pa ji je čez nekaj časa vrnil tako, da se je pretvarjal, da je omedlel. 


Vzornikov med youtuberji nimata, ker ustvarjata svojo vsebino, vseeno pa je nekaj tistih, katerih videe rada pogledata. Med slovenskimi sta posebej omenila Marka Žerjala, med tujimi pa Logana Paula in Adama B. Njun zadnji video je star nekaj dni, v njem pa sta pokomentirala nekaj komentarjev, ki so se znašli pod njunimi objavami. »Odgovorila sva na nekatere komentarje, tudi sovražne,« pripoveduje študentka, ki je poudarila, da imata z Žanom tudi blog, na katerem pišeta o različnih vsebinah. O sovražnem govoru na spletu, o težavah v šoli ter na splošno o vsem, kar mladim lahko pomaga v težkih trenutkih, ko se jim zdi vse črno. Za svoje delo dobivata tako pozitivne kot negativne komentarje, a se zaradi zadnjih ne počutita slabo. »Negativni naju še bolj dvignejo in naredijo močna. Ne bova odnehala, ampak z veseljem naprej ustvarjala,« pristavita v en glas.


Perfekcionizem pri nastajanju
Poudarjata, da si za snemanje, ki navadno poteka v njunem ljubljanskem stanovanju, ne pripravljata nobenih scenarijev, saj menita, da ima spontanost svoj čar. Nekoliko drugače je pri montaži. »Jaz sem perfekcionistka, tako da vedno urejava tako dolgo, da je vse tako, kot želim, da je,« pove študentka. Snemanj ne ponavljata, mogoče zgolj kateri odsek, denimo v primeru, da med snemanjem zazvoni telefon ali kaj podobnega.
Študenta sta resna in imata že kar precej izoblikovane cilje za prihodnost. »Mislim, da moramo razmišljati za naprej. Meni so včasih rekli živi za danes, ampak ne morem. Razmišljam tudi že za deset let naprej, ker menim, da ima vse, kar naredimo danes, vpliv na jutri, na naslednjih pet let in naprej,« pojasnjuje Sobočanka. Po šolanju se nameravata vrniti v rodno Prekmurje, ki ga sploh Naja zelo pogreša. »Komaj čakam, da lahko vsak drugi konec tedna pridem domov. V Ljubljani je zame preveč živo. Rekla bi, da sem bolj introvertirana oseba, in v Murski Soboti mi je nedvomno bolj všeč.« Njen fant je nekoliko drugačnega mnenja, želel si je namreč izkusiti življenje v prestolnici, ki se mu zdi lepa, ampak Murska Sobota je le Murska Sobota.


Mladostnika, ki sta najbolj srečna takrat, ko sta skupaj, druži tudi ljubezen do glasbe. Študentka od šestega leta igra violino, do odhoda na študij je bila tudi članica orkestra Glasbene šole Murska Sobota, Žan pa je nekaj časa igral kitaro in nogomet ter se navduševal nad iluzijami in triki s kartami. V zadnjem obdobju sta začela snemati tudi vloge oziroma videobloge, v katerih prikazujeta, kaj počneta čez dan, ter delita z uporabniki zanimive misli. Za »influencerje« oziroma vplivneže današnjega časa je značilna tudi promocija izdelkov. Avtorja kanala Azanais pravita, da se tega ne bi lotila niti za plačilo. »Nama se zdijo te vsebine zaigrane. Normalno, da boš o izdelkih povedal vse dobro, če ti za to plačajo ali ti ponudijo brezplačne izdelke. Vendar midva ne želiva onesnaževati najinega kanala s takimi vsebinami. Staviva raje nase in na svojo pristnost,« sta povedala za konec. 

To je njun prvi video, ki sta ga objavila novembra lani. 

youtube azanais naja-in-žan