vestnik

Trendi v turizmu: Obraz bo potni list, omejitev Instagrama, plastika nezaželjena kot kadilci 

I. B., 11. 1. 2019
Neznan
Tudi joga je med ponudbo zdravih počitnic.
Popularno

Spremembe vsakdanjega življenja bodo v prihodnosti pečat pustile tudi na turizmu. Kaj se v letošnjem letu obeta na tem področju?

Pri britanskem Guardianu so izpostavili pet trendov, ki bodo zaznamovala letošnje počitnice in potovanja. Zdrave počitnice postanejo norma.Napovedujejo, da smo vstopili v obdobje zdravih počitnic, na katerih želijo biti mladi turisti dovolj trezni, da bodo naredili selfie, ki jim ga bodo drugi zavidali. Popivanje in zabava tako naj ne bi bila več glavna namena določenih turistov. Prišlo bo tudi po vzpona turizma dobrega počutja, popularni bodo postali hoteli, ki ponujajo telovadnice, jogo, pomemben pa bo tudi izgled. Tako imenovani "wellness turizem" je po vsem svetu vreden več kot 600 milijard dolarjev in raste dvakrat hitreje kot turizem, ki smo ga poznali. Ta pa se ne osredotoča zgolj na določeno populacijo, ampak je namenjen vsem starostnim generacijam.



Uporaba plastike za enkratno uporabo naj bi postala tako nezaželjena kot kajenje. V minulem letu se je tudi turistična industrija pridružila splošnemu stališču proti plastiki za enkratno uporabo. Nekateri hoteli in organizatorji potovanj so tako že napovedali, da bodo prepovedali plastične slamice, odstranili plastiko za enkratno uporabo, spet drugi pa uvedli potovanja, ki turiste aktivno vključujejo v čiščenje plaž. Ta trend se bo nadaljeval tudi letos. Prepoved plastike za enkratno uporabo denimo velja že na Arubi in Grenadi, na Galapagosu in v Santa Monici.

34ca2ebdfcbb458b024fcbd71c630c1a
Pixabay
Uporabniki plastike za enkratno uporabo bodo za turistične delavci postali nezaželjeni.


Znova bodo razmišljali o uporabi sončne kreme. Kljub temu, da jih večina uporablja za zaščito pred UV žarki, pa najnovejše raziskave kažejo, da določene sestavine (kot oksibenzon in oktinoksat) ob stiku z vodo postanejo škodljive za ljudi in naravo. Vplivale naj bi na uničevanje koralnih grebenov. Na Havajih so tako sprejeli zakon, ki bo od leta 2021 prepovedoval prodajo in distribucijo izdelkov, ki vsebujejo te kemikalije. Najdlje pa je šel pacifiški otok Palau, ki bo od leta 2020 prepovedoval nakup, prodajo, uvoz ali proizvodnjo izdelkov za zaščito pred soncem in nego kože, v katerih je nekaj takih sestavin.

75eb6bdc4537e2b79a516acb241e297c
Rene Gomolj
Napovedi pravijo, da bomo poleti še enkrat premislili o tem, ali bomo uporabili sončno kremo.


Družbeno omrežje Instagram je spremenilo potovanja, 61 odstotkov mladih turistov si želi deliti počitniške izkušnje s svojimi sledilci, tega pa se zavedajo tudi turistični ponudniki. Tako nekaterim popularnim "instagramovcem" plačujejo, da na svojih profilih objavijo fotografije z njihovega letovišča. Nekatere destinacija ali hoteli so si tako že nadeli nazive, da so najbolj "instagramski". Ker pa se je zaradi tega trenda na določene destinacije pričelo zgrinjati dosti več turistov, ki so za lepo fotografijo pripravljeni tudi tvegati svoje življenje, so določeni že pričeli omejevati Instagram. Popularne naj bi tako postale destinacije, ki ponujajo digitalno detoksikacijo.

8c95f7fe473e3e52641fdd9e25eb865a
Mario Anzuoni
Nekatere destinacije ponujajo digitalno detoksikacijo in omejujejo uporabo telefonov.

Obraz bo postal vaš potni list, pa pravi zadnji trend. Bližali naj bi se času, ko bodo potne liste nadomestile tehnologije za prepoznavanje obraza. Na letališču Heathrow namreč za poletne mesece načrtujejo pričetek uporabe teh tehnologij, ki naj bi skrajšale čas, ki ga preživimo na letališču, kar za tretjino. Take načine prepoznavanja naj bi svet pozdravil tudi zaradi naraščajočega števila potnikov, ki se odpravljajo na mednarodna potovanja. Nasprotno so pa strokovnjaki ob tem že izrazili pomisleke glede varstva osebnih podatkov.

f5d656f9686044b140d94c0a9fd180d0
Robert Balen
Nekatera letališča bodo potne liste nadomestila s prepoznavanjem obrazov.

Andrej Petelinsek
Aktivne in zdrave počitnice bodo vedno večji trend.
turizem razvoj trendi