vestnik

(FOTO) Tudi gramoznica v Babincih je lahko vir zabave

Nina Klement, 6. 7. 2021
Nina Klement
Sprostitev ob gramoznici v Babincih
Popularno

Divja kopališča in gramoznice so vedno bolj obiskane.

V poletnih mesecih se temperatura povzpne tudi krepko čez 30 stopinj Celzija. Začel se je julij in obenem nas je zajel že drugi letošnji vročinski val. Pred vročino pa največkrat iščemo osvežitev v vodi. Največ zabave lahko najdemo prav med kopanjem. Izbira za to so tudi naravna kopališča. V naših krajih so najbolj popularna Blaguško jezero v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, Soboško jezero pri Murski Soboti in tudi gramoznica v Babincih. 

Sprostitev na gramoznici v Babincih
Nina Klement
Sprostitev na gramoznici v Babincih

Ob gramoznici v Babincih so se tako te dni nekateri sprostili ob ribolovu, zaplavali, hladna voda pa je ponudila tudi priložnost za osvežitev štirinožnih ljubljenčkov. Med našim obiskom babinske gramoznice smo srečali domačina Mateja Rožmarina. “Na kamenšnico zahajam največkrat z namenom, da se izognem večjim množicam, ki so na urejenih kopališčih. Nahaja se sredi neokrnjene narave, kar mi omogoča, da si najdem svoj prostor ob vodi in se v teh vročih dneh primerno ohladim. Sem se najraje odpravim s prijatelji in psičko, ki se tudi sama rada ohladi v vodi. Ta se v vročih dneh tudi ogreje do temperature, ki je prijetna za plavanje. Pomembno se mi zdi poudariti mir, ki je zagotovljen ob jezeru. Kamenšnica mi torej nudi prijeten kotiček, kamor se odpravim na sprostitev. Osebno ne premišljujem o nevarnostih neurejenih jezer. Edina negativna stvar, ki jo lahko izpostavim, so nadležni komarji, ki so zaradi bližine gozda vsepovsod,” nam je zaupal Matej Rožmarin.

Domačini ob gramoznici v Babincih
Nina Klement
Domačini ob gramoznici v Babincih

Med kopanjem v takih vodah je pomembno upoštevati nekaj splošnih pravil. Gramoznice  na prvi pogled zgledajo čiste, vendar se ta prvi vtis lahko izkaže kot napačen. Tako imenovana divja kopališča niso vključena v uradni seznam, zato se kakovost vode tam ne spremlja. O primernosti vode za kopanje se lahko pozanimamo na spletni strani Agencije za okolje. Kljub mikavnosti divjih kopališč, pa na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da kopanje v površinskih vodah lahko predstavlja nevarnost zdravju, predvsem zaradi morebitne fekalne onesnaženosti. Kopanje je zato priporočeno le tam, kjer se spremlja kakovost kopalne vode.   

Gramoznica v Babincih
Nina Klement
Gramoznica v Babincih

Gramoznice lahko postanejo nevarne za kopalce tudi zaradi njihove globine. Na divjih kopališčih se zaradi različnih ravni gladine odsvetuje potapljanje in skakanje v vodo. Pred skokom v vodo se zato najprej prepričajte o globini in raje ne skačite v vode, kjer ne vidite tal. Na NIJZ še dodajajo, tudi če je voda dovolj globoka, naj bo prvi skok vedno na noge.

Ob gramoznici opozarjajo na nevarnost
Nina Klement
Ob gramoznici opozarjajo na nevarnost

Prav zaradi nepredvidljivosti divjih kopališč, je ključnega pomena, da ste dobri plavalci oziroma se zavedate vaše stopnje znanja plavanja. Pri NIJZ so izpostavili, da je eden od glavnih vzrokov za utopitev v divjih kopališčih največkrat alkohol, ki vpliva na koordinacijo, možnost presoje in gibanje, zato je najboljše, da se ne kombinira z kopanjem. 

Rekreacija na babinski gramoznici
Nina Klement
Rekreacija na babinski gramoznici

gramoznica Babinci poletje