vestnik

Tudi letos se bo pelo od doma in po balkonih

Vestnik, 7. 4. 2021
Pixabay
23. aprila bo potekalo vseslovensko petje s srci.
Popularno

V petek, 23. aprila med 10. in 11. uro, bo potekala akcija vseslovenskega petja s srci, njen namen pa je s prepevanjem slovenskih pesmi povezati ljudi v vsakdanjem življenju.

Projekt Vseslovensko petje s srci povezuje generacije, vse družbene sloje, neguje slovensko kulturo in jezik, krepi nacionalno identiteto in ustvarja boljše vzdušje. Izvaja se od leta 2018, letos pa je bil za dogodek izbran 23. april. "Po naši tradiciji je zavetnik sveti Jurij na ta dan prinašal vejico v hišo za dobro letino. Zakaj potem ne bi prepevali vsak zase, drug za drugega prav na ta dan, ki nas po naši tradiciji povezuje z obiljem in srečo," pravijo organizatorji. 

Poje se lahko kjerkoli

"Tokrat pojemo od doma. Pojemo v avtu, iz bolnišnične postelje, sprehoda, na delovnih mestih oziroma kjerkoli smo v danem trenutku. Zapojte v mislih ali na glas, kolikor vam v danem trenutku omogoča delovno mesto," pozivajo. Sodelujoči bodo peli slovensko himno in pesem Lipa zelenela je, ostale skladbe pa so po lastnem izboru. 

"Petje povezuje ljudi, prinaša veselje, nas pripravi s pozitivnimi občutji, pozitivizmom, je dober naravni antidepresiv, izboljšuje imunski sistem," so pozitivne lastnosti petja našteli organizatorji. Povabili so zbore in profesionalne glasbenike, da v času dogodka s prepevanjem pesmi spodbudijo k petju tudi ostale. Poudarili so, da k skupnemu prepevanju vsak prispeva s svojim petjem, v času dogodka bodo sodelovale radijske postaje, sodelujoči pa se lahko pridružijo tistim, ki bodo prepevali na balkonih po mestih in vaseh. 

vseslovensko-petje-s-srci petje balkon slovenija