vestnik

Učili bodo, kako pravilno igrati Avsenikovo glasbo

A. Nana Rituper Rodež, 29. 3. 2020
Arhiv ZGŠ Maestro
Na ZGŠ Maestro želijo uvesti nov program, v okviru katerega bi se otroci učili igrati Avsenikovo glasbo. Foto Arhiv ZGŠ Maestro
Popularno

Uvajajo nov program, ki ga priznava tudi šolsko ministrstvo – Vedno več zanimanja za narodnozabavno glasbo

V Zasebni glasbeni šoli Maestro v Gornji Radgoni so napovedali, da bodo v naslednjem šolskem letu poleg rednega programa izvajali modul Avsenikova glasba. Za to so se odločili, ker so zaznali večje zanimanje za tovrstno glasbo na našem koncu in ker ravno ta modul, ki ga priznava tudi ministrstvo za šolstvo in šport, omogoča, da se glasbeniki naučijo pravilno igrati Avsenikove narodnozabavne melodije, nam je povedala ravnateljica Melita Vulc.

Že leta 2012 je glasbena šola Maestro začela sodelovati z zavodom Glasbena šola Avsenik iz Begunj na Gorenjskem, katere idejna vodja je bila Brigita Avsenik, od takrat pa so skupaj pripravili več koncertov, sodelovali so tudi na njihovih prireditvah ter tekmovanjih, pri čemer so njihovi učenci dosegali lepe uspehe.

Program traja šest let, namenjen je tako otrokom kot odraslim, vključijo pa se lahko začetniki in tisti, ki so doslej že usvojili neko glasbeno znanje. V okviru modula se bosta izvajala individualni program in skupinski pouk. Pri individualnem pouku bodo poučevali šest instrumentov, harmoniko, bariton, trobento, klarinet, kitaro in kontrabas ter petje. Že doslej so na glasbeni šoli poučevali večino teh instrumentov, z naslednjim šolskim letom bodo na novo uvedli edino kontrabas. Poleg individualnih ur bodo v okviru skupinskega igranja sestavili Avsenikove kvintete, ki bodo izvajali Avsenikovo glasbo. Za v prihodnje pa načrtujejo še, da bi za izvajanje Avsenikove glasbe pripravili različne delavnice in morda festival.

»Naša želja je,« pravi Melita Vulc, »da bi se tudi na ta način kulturna in glasbena dediščina prenašali na nove rodove in s tem ohranjala dediščina Avsenikove glasbe, Avsenikove blagovne znamke, ki je zelo pomembna za slovensko identiteto.« Brata Slavko in Vilko Avsenik sta bila legendarna slovenska glasbenika, ki sta za svoje delo prejela tudi glasbenega oskarja. Glasbena šola deluje že 13. šolsko leto, imajo pa 83 učencev.

glasbena-šola gornja-radgona