vestnik

V Murski Soboti film o Maradoni: Upornik, junak, prevarant, bog

Tomo Köleš, 27. 11. 2019
Arhiv filma
Noben drug nogometaš doslej ni spravil navijačev v tako evforijo, kot jih je Diego Armando Maradona. Fotografija Arhiv filma
Popularno

Ekipa soboškega kluba Mikk se je tokrat zares izkazala na področju filma, saj je prehitela marsikatero drugo institucijo in že predvajala odličen biografski športni dokumentarni film Diego Maradona, enega najboljših tovrstnih izdelkov letošnjega leta.

130 minut dolgi in izjemno vznemirljiv dokumentarni film je režiral Asif Kapadia, ki je doslej ustvaril že nagrajena dokumentarna filma Amy (2015) o glasbenici Amy Winehouse in Senna (2010) o dirkaču formule 1 Ayrtonu Senni.  

Argentinec Diego Armando Maradona, rojen 30. oktobra 1960 v Buenos Airesu, velja za verjetno najboljšega nogometaša vseh časov. Dosegel je izjemne uspehe tako z reprezentanco kot s klubi. Bil je mojster navdiha, nogometaš umetnik. Vseskozi je mnoge razburjal tudi s svojim temperamentnim vedenjem. Dokumentarni film Diego Maradona je sestavljen iz več kot 500 ur doslej še nepredvajanih posnetkov in se posveča karieri slavnega nogometaša. 5. julija 1984 je Diego prispel v Neapelj za takrat rekorden honorar in sedem let vladal v »peklu«. Najbolj slavni svetovni nogometni genij in najbolj nefunkcionalno mesto v Evropi sta se odlično ujemala. V mestu, kjer bi še hudič potreboval telesne stražarje, je Maradona postal večji od samega Boga. Že na prvi predstavitvi ga je na nabito polnem stadionu San Paolo pričakalo 85 tisoč navijačev z zastavami in pesmimi ter na stotine novinarjev, fotografov in snemalcev na zelenici. Film Asifa Kapadie je divja in nepozabna zgodba o božanskem talentu, slavi, obupu in izdaji, korupciji in odrešitvi. Dovolj zgovoren je že podnaslov filma: Upornik. Junak. Prevarant. Bog.

V Mikku se bo predvajanje izjemnih dokumentarnih filmov nadaljevalo v sredo, 27. novembra, ob 20. uri, ko bosta na sporedu dvajsetminutni slovenski glasbeni dokumentarni film Bend VS Brend o dveh menedžerkah skupin Koala Voice in Persons From Porlock ter 97 minut dolgi britanski glasbeni dokumentarni film 20.000 dni na Zemlji o glasbeniku Nicku Cavu. 

maradona film mik